• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Nielen staršia generácia je v ohrození, podľa Radičovej bude mladá generácia znášať dôsledky kríz

Nielen staršia generácia je v ohrození, podľa Radičovej bude mladá generácia znášať dôsledky kríz

Po období globalizácie sa presúvame do obdobia štátno-centralistických národných politík, tvrdí expremiérka Iveta Radičová.

3.5.2020 (Webnoviny.sk) - Zomknutie spoločnosti alebo naopak jej destabilizácia po skúsenosti s epidémiou závisia od úspešnosti riešení krízy a jej dôsledkov. V rozhovore pre agentúru SITA to povedala bývalá premiérka a popredná sociologička Iveta Radičová. Nezvládnutie situácie podľa nej utvrdí a posilní anti-globalistické hnutia v ich agende, vrátane politických reprezentácií na úrovni štátov.

Oslabená dôvera v nadnárodné inštitúcie

Rozdiely v národných riešeniach a ich efektoch môžu oslabiť dôveru v nadnárodné inštitúcie, naopak, úspešnosť riešení krízy môže posilniť dôveru voči inštitúciám štátu a vlády.

Neschopnosť politických lídrov nájsť záväzné kolektívne riešenia na globálne problémy posilňuje podľa Ivety Radičovej príklon k štátno-centralistickým politikám s tendenciou „znovuprevzatia kontroly“.

Po období globalizácie sa tak presúvame do obdobia štátno-centralistických národných politík. Problém nájsť zhodu pri riešení problémov od ochrany životného prostredia cez nekontrolovanú migráciu až po etické výzvy 4. priemyselnej revolúcie, ako aj podvody s dátovými údajmi, kybernetické útoky, falošné správy, krádeže identity, stratu súkromia, prístup vlád a firiem k osobným údajom a v neposlednom rade spomaľovanie ekonomického rastu pri extrémnom globálnom dlhovom zaťažení ­– toto všetko dnes vytvára nové sociálne konflikty.

Nespravodlivé sociálne rozdiely

Negatívne javy ako daňové úniky, vyhýbanie sa daňovým povinnostiam, či korupcia vytvárajú v slovenskej spoločnosti nespravodlivé sociálne rozdiely a uzavreté kasty. Podľa expremiérky Radičovej v takejto situácii rovnosť príležitostí nefunguje a sociálna mobilita aj posun na sociálnom rebríčku sú takmer nemožné. "Narastá preto bezmocnosť a beznádej v súvislosti so spoločenským postavením," konštatuje.


Prehlbuje sa aj tak už veľká medzigeneračná priepasť. Mladšie ročníky sú v nasadení v starostlivosti o staršiu generáciu. Mileniáni dlho verili, že pandémia ich neohrozuje a mnohí z boom generácie hovoria, že klimatická zmena na nich nemá žiadny vplyv. "Lenže obe krízy nás ovplyvňujú fyzicky aj finančne. Obom krízam dokážeme čeliť len spoločne," povedala expremiérka pre SITA.

V časoch krízy je podľa nej oveľa dôležitejšie sa viac navzájom počúvať, navzájom sa učiť a poučiť, rešpektovať sa, aj keď si vždy nerozumieme. Práve mladá generácia bude podľa našej poprednej sociologičky znášať zdvojený efekt kríz.


Politici musia nájsť spôsob, ako mladých neobetovať v rámci nezamestnanosti a ubezpečiť ich, že ich nenechajú bez sociálnej ochrany. "Nielen staršia generácia je v ohrození," dodala.

Rýchle rozhodnutia s jasne formulovaným cieľom

Čas koronakrízy potrebuje odpovede znižujúce obavy, strach a mieru bezprecedentnej neistoty. Teda rýchle rozhodnutia s jasne formulovaným cieľom: ochrániť zdravie občanov a zabezpečiť ekonomickú pomoc občanom a odvetviam s možnými alternatívami harmonogramu. Kto, čo, ako urobí. Rozdeliť úlohy na okamžité, krátkodobé a dlhodobé vo variáciách k scenárom priebehu epidémie.


Rozdeliť zodpovednosti, kontrolovať časový harmonogram plnenia záväzkov. Komunikovať rozhodnutia s tripartitou, zástupcami samospráv, vedeckými inštitúciami. Implementáciu koordinovať s príslušnými inštitúciami, každé ministerstvo v rámci svojej agendy.


Koronakríza mení podľa expremiérky aj európsky projekt a opäť sú v hre dva scenáre, dva rôzne prúdy a politiky. Politika ohrozujúca integráciu s tendenciami oslabovania EÚ, alebo výzva pre novú politickú dohodu v EÚ, ktorá by jasne definovala, čo môžeme očakávať od európskych inštitúcií na jednej strane a od národných inštitúcií na druhej strane.


Ak nastane ekonomický kolaps, znovu budú nespokojní tí, ktorých tvrdenia o „diktáte Bruselu“ nebudú zodpovedať reálnym zásahom a pomoci z EÚ. Tej EÚ, ktorá dnes aktuálne existuje.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie