• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Niektoré zdravotnícke povolania čaká zmena, týka sa procesu získavania odbornej spôsobilosti

Niektoré zdravotnícke povolania čaká zmena, týka sa procesu získavania odbornej spôsobilosti

Vstup niektorých zdravotníckych pracovníkov do systému sa zefektívni. Týkať sa to bude zdravotníckych povolaní psychológ, logopéd, liečebný pedagóg, fyzik a laboratórny diagnostik.

Proces získavania odbornej spôsobilosti na výkon špecializovaných a certifikovaných pracovných činností v jednotlivých zdravotníckych povolaniach sa tak zjednoduší.

Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Lehoty uznávania dokladov sa skrátia

V súčasnosti platí podmienka preukazovania odbornej spôsobilosti na výkon odborných pracovných činností u spomínaných zdravotníckych povolaní získaním osvedčenia o príprave na výkon práce v zdravotníctve.

„Príprava na výkon práce v zdravotníctve v trvaní šesť mesiacov je už v súčasnosti neopodstatnená a komplikuje zamestnávateľom prijímanie týchto zdravotníckych pracovníkov do zdravotníckych zariadení, čím sa predlžuje aj doba na získanie požadovanej špecializácie,“ uviedlo ministerstvo.


Lehoty uznávania dokladov o ďalšom vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov vydaných vzdelávacími inštitúciami alebo inými oprávnenými orgánmi podľa právnych predpisov členských štátov Európskej únie alebo tretích štátov sa tak skrátia.

Absencia zadefinovania procesov

Ďalej podľa rezortu v rámci organizácie špecializačného štúdia a certifikačnej prípravy absentuje zadefinovanie procesov, prípadne je potrebné ich spresnenie. To spôsobuje nejednotný výklad a postup vzdelávacích ustanovizní pri ďalšom vzdelávaní.

„V súčasnosti sústava špecializovaných odborov a certifikovaných pracovných činností v niektorých zdravotníckych povolaniach nereflektuje na potreby aplikačnej praxe, a preto je potrebné sústavu optimalizovať podľa reálnych potrieb zamestnávateľov v rezorte zdravotníctva,“ dodalo ministerstvo.

V návrhu sa preto riešia ustanovenia týkajúce sa podmienok akreditácie študijných programov a povinností vzdelávacích ustanovizní, ktoré získali akreditáciu na uskutočňovanie študijných programov ďalšieho vzdelávania.


Na základe potrieb aplikačnej praxe a v súlade s cieľmi rezidentského štúdia ako nástroja na doplnenie systému poskytovania zdravotnej starostlivosti príslušnými špecialistami sa upravujú aj niektoré ustanovenia týkajúce sa rezidentského štúdia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie