• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Niektoré prvky reformy súdnictva sú krokmi späť, skonštatovala znepokojená Európska asociácia sudcov

Niektoré prvky reformy súdnictva sú krokmi späť, skonštatovala znepokojená Európska asociácia sudcov

Európska asociácia sudcov nalieha na slovenské autority, aby prijali vhodné opatrenia v súlade s európskymi štandardami a v záujme ich občanov obnovili všetky niektoré záruky nezávislosti súdnictva.

12.9.2021 (Webnoviny.sk) - Niektoré prvky reformy súdnictva sú krokmi späť v procese vytvorenia podmienok na ochranu súdnictva pred neprimeraným vplyvom a jeho nezávislosti.

Skonštatovala to Európska asociácia sudcov (EAJ), ktorá na žiadosť Združenia sudcov Slovenska preskúmala určité aspekty zmien legislatívy týkajúcich sa súdnictva a právneho štátu, ktoré nadobudli účinnosť 1. januára 2021. EAJ bola tiež informovaná o legislatívnom návrhu novej súdnej mapy.

Asociácia sudcov je znepokojená

Asociácia sudcov sa vyjadrila napríklad k zmene ústavy, ktorá umožňuje predsedu, podpredsedu a člena Súdnej rady SR pred uplynutím ich funkčného obdobia kedykoľvek odvolať.

„Zavedenie takejto právomoci je v rozpore s Európskymi štandardami nezávislosti súdnictva a súdnych rád. Nevyhnutná nezávislosť členov rád vyžaduje, aby výkon funkcie bol zaručený a nemohol byť svojvoľne ukončený. Iba v prípade vážneho zneužitia alebo zanedbania povinnosti môže byť člen odvolaný a pre takúto situáciu by mal zákon ustanoviť presné dôvody, postup a kompetencie,“ uviedla EAJ.

Tá je taktiež znepokojená, že v dôvodovej správe sa súdna rada neopisuje ako „nezávislý ústavný orgán súdnictva“, ale skôr ako „autonómny orgán realizujúci justičnú politiku vlády a parlamentu.“ Takáto formulácia podľa EAJ vyvoláva obraz súdnej rady ako nástroja exekutívnej politiky.

Hrozba a strach zo stíhania

V reformných zmenách v justícii zaviedlo ministerstvo spravodlivosti aj trestnoprávnu zodpovednosť sudcov pri výkone sudcovských funkcií. EAJ zhodnotila, že sudca by nemal požívať imunitu pred stíhaním za akékoľvek trestné činy spáchané v sudcovej súkromnej sfére. Mal by mať však podľa EAJ imunitu od občianskoprávnej a trestnoprávnej zodpovednosti pri vydávaní rozsudkov a výkone funkcie.

„Možnosť alebo hrozba stíhania nesie nebezpečenstvo zabránenia sudcovi slobodne vykonávať svoje funkcie a môže byť ľahko zneužitá na vyvolanie neprimeraného tlaku na sudcu alebo jeho ovplyvnenie,“ vysvetlila EAJ.

S obavami preto poznamenala, že doplnený článok Ústavy SR poskytuje imunitu za „právny názor vyjadrený pri rozhodovaní, okrem prípadov, ak by tým bol spáchaný trestný čin“. To znamená, že akt vydania súdneho rozhodnutia môže byť trestným činom. EAJ tiež kritizuje zavedenie trestného činu za vydanie svojvoľného rozhodnutia, ktoré spôsobí škodu alebo poskytne výhodu inému.

„Tieto ustanovenia ľahko vystavia sudcov na Slovensku trestnému stíhaniu, alebo hrozbe alebo strachu zo stíhania za ich rozsudky a toto predstavuje vážne nebezpečenstvá pre nezávislosť slovenských držiteľov sudcovských funkcií,“ uviedla EAJ s tým, že pojem svojvoľného rozhodnutia je veľmi široký a zle definovaný.

Oslabená ochrana nezávislosti súdnictva

V tejto súvislosti sa EAJ vyjadrila aj k zrušeniu článku ústavy, podľa ktorej bol pre väzbu sudcov vyžadovaný súhlas Ústavného súdu SR.

„V členských štátoch Rady Európy existujú rôzne modely na zabránenie neprípustného vplyvu na súdnictvo v dôsledku vzatia do väzby alebo podobných vyšetrovacích opatrení spojených so stíhaním. Súhlas ústavného súdu, iného súdu alebo väčšinou súdnej rady je nevyhnutný ako záruka nezávislosti súdnictva. Absencia takejto záruky tak oslabuje ochranu nezávislosti súdnictva,“ zhodnotila.

Reformy nemajú byť zavedené narýchlo

EAJ skonštatovala, že nie je v pozícii, aby komentovala konkrétne plány novej súdnej mapy. Avšak podľa nej treba zdôrazniť, že v prípade takých dôležitých reforiem súdneho systému sa vyžaduje intenzívne a podstatné zapojenie súdnictva.

„Reformy takéhoto rázu by nemali byť implementované narýchlo, ale vyžadujú rozsiahle a podrobné posúdenie. Mali by zvýšiť efektívnosť a zlepšiť prístup k spravodlivosti, a nie opačne. Nemali by byť vnímané ako prostriedky pretrhnutia korupčných väzieb, ktoré boli objavené – takéto trestné činy vnútri súdnictva by mali byť eliminované existujúcimi protikorupčnými nástrojmi,“ doplnila asociácia.

EAJ nalieha na slovenské autority, aby prijali vhodné opatrenia v súlade s európskymi štandardami a v záujme ich občanov obnovili všetky „vyššie uvedené“ záruky nezávislosti súdnictva a zapojili v plnom rozsahu zástupcov súdnictva vrátane Združenia sudcov Slovenska do prebiehajúcich alebo budúcich reformných projektov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie