• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Nie Veľký tresk, ale Veľký trest pre produktívnu časť populácie, kritizuje Ďurana daňovú reformu Matoviča

Nie Veľký tresk, ale Veľký trest pre produktívnu časť populácie, kritizuje Ďurana daňovú reformu Matoviča

Finálna podoba daňovej a odvodovej reformy Slovenska bude známa o niekoľko týždňov, pravdepodobne o dva.

Navrhovaná daňovo-odvodová reforma obsahuje podľa analytika INESS Radovana Ďuranu množstvo negatív a nedostatkov.

Inštitút verí, že sa ju podarí vo verejnej diskusii od základov prepracovať tak, aby neutlmovala ekonomickú aktivitu, nezvyšovala plytvanie s verejnými zdrojmi a zadlženie Slovenska, a zároveň adresne pomohla sociálne odkázaným skupinám.

Za jediné pozitívum reformy označili analytici návrh na zrušenie polohrubej mzdy a zavedenie skutočnej hrubej mzdy.

Návrh obsahuje v názve chybu

„Zverejnený návrh daňovej reformy obsahuje v názve chybu. Reforma nebude znamenať „Veľký tresk“, ale „Veľký trest“ pre produktívnu časť populácie,“ myslí si Ďurana. Za zásadný nedostatok návrhu považuje to, že cenou za vyššie dávky pre každú rodinu bez ohľadu na jej príjem, má byť vyššie zdanenie ekonomickej aktivity.

„Pod pláštikom daňovej transparentnosti a zdanlivej férovosti bude obmedzená podnikateľská aktivita. Nižšia ekonomická aktivita znamená nižší hospodársky rast, menej investícií, nižšiu tvorbu pracovných miest, pomalší rast miezd,“ konštatuje analytik. Zároveň upozorňuje, že slovenská rodinná politika nepotrebuje megalomanské navyšovanie rodinných prídavkov pre všetkých, ale zavedenie ich adresnosti.

Súčasný stav môže ešte zhoršiť

Vyrovnávanie zdanenia zamestnaneckých, podnikateľských či kapitálových príjmov podľa neho obmedzí investičnú aktivitu. „Tieto príjmy nie sú identické, sú spojené s rozdielnym rizikom, plnia iný účel. Zásadné rozdiely v ich zdaňovaní sú žiaduce a správne,“ vysvetľuje. Podľa návrhu by mala zároveň čistá priemerná mzda zamestnanca klesnúť a až poskytnutie sociálnej dávky dorovnáva príjem na dnešnú úroveň.

Návrh, v ktorom sa aj príjmovo zabezpečený občan bezdôvodne stáva klientom sociálneho systému, pritom podľa Ďuranu súčasný stav nezlepšuje, ale zhoršuje. „Aby nebolo málo, nižší príjem má byť zaťažený vyššou DPH,“ dodáva. Riziko vidí aj v zavedení jediného sociálneho odvodu.

Cieľom sú aj férové dane

Finálna podoba daňovej a odvodovej reformy Slovenska bude známa o niekoľko týždňov, pravdepodobne o dva. Podľa ministra financií Igora Matoviča Slovensko potrebuje poctivú a prorodinnú reformu, ktorá zjednoduší daňový systém a dane budú spravodlivé a férové. Chce zaviesť príspevok 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti.


Tiež zjednodušiť daňovo-odvodový systém tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod. Cieľom reformy sú aj férové dane, čo v praxi znamená, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie