• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Nezaočkovaní Slováci budú mať do mnohých obchodov stopku. Zoznam, kde sa od pondelka dostanú

Nezaočkovaní Slováci budú mať do mnohých obchodov stopku. Zoznam, kde sa od pondelka dostanú

V bordových a čiernych okresoch musia mať neesenciálne prevádzky a služby obmedzené otváracie, respektíve prevádzkové hodiny od 5:00 do 22:00 hod.

19.11.2021 (Webnoviny.sk) - Prevádzky mimo esenciálnych obchodov budú od pondelka pre režim OTP a Základ v červenej až čiernej farbe okresov zatvorené. Vyplýva to z nových vyhlášok, ktoré vydal Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ).

Vyhlášky nadväzujú na dočasnú verziu COVID automatu, ktorú vo štvrtok schválila vláda. Účinné budú od pondelka 22. novembra 2021, pričom upravujú činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Kapacitné obmedzenie

V bordových a čiernych okresoch musia mať neesenciálne prevádzky a služby obmedzené otváracie, respektíve prevádzkové hodiny od 5:00 do 22:00 hod.

Viac o téme: Koronavírus

V prípade červených až čiernych okresov môžu mať otvorené len v režime OP, teda pre kompletne zaočkovaných ľudí a tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali v posledných 180 dňoch.

Čo sa týka kapacitného obmedzenia v prevádzkach, v červených, bordových a čiernych okresoch môže byť jeden zákazník na 15 metrov štvorcových v prípade režimu OP. V rámci režimu OTP smie byť v esenciálnych obchodoch jeden zákazník na 25 metrov štvorcových.

Zoznam esenciálnych obchodov

Za esenciálne obchody a služby sa považujú konkrétne liečebné kúpele a kúpeľné liečebne poskytujúce služby pacientom na základe predpisu lekára. Ďalej tiež ide o prevádzky verejného stravovania vrátane trvalých stánkov, ktoré vydávajú jedlá a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donášky.

Okrem týchto sú za esenciálne obchody považované aj predajne potravín, drogérie, novín a tlačovín, obuvi a oblečenia, domácich a záhradkárskych potrieb a tie s krmivom pre zvieratá.

Základné služby poskytujú aj veterinárne ambulancie, lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok, očné optiky, výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku vrátane balíkomatov a podobných zariadení, predajne náhradných dielov pre motorové vozidlá, prevádzky telekomunikačných operátorov, ako aj poštových, bankových a iných finančných, poisťovacích a leasingových služieb.

Služby budú poskytovať aj advokáti či notári

Dostupné pre všetkých musia byť aj odťahové služby, zásielkový predaj, knižnice, práčovne a čistiarne, čerpacie stanice, taxislužby, kľúčové služby, zberné dvory, obchodné miesta sieťových odvetví, a tiež oprava a servis elektroniky, strojov a iných zariadení.

Slováci bez ohľadu na status budú môcť využívať aj pohrebné služby, prevádzky pohrebísk a krematórií, služby technickej a emisnej kontroly, zberné miesta pre príjem žiadostí na vydanie tachografických kariet, služby dlhodobého ubytovania a karanténneho ubytovania, prevádzky poskytujúce liečebno-pedagogickú intervenciu alebo terapiu osobám so zdravotným postihnutím, závodné či školské kuchyne a jedálne.

Advokáti, notári, exekútori, správcovia konkurznej podstaty, mediátori, dražobníci, rozhodcovia, znalci, tlmočníci a prekladatelia budú takisto fungovať pre všetkých. Medzi esenciálne obchody patria aj nekryté alebo čiastočne kryté trhoviská s predajom sadeníc, kvetov, zeleniny, ovocia a potravín, musia však zabezpečiť jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup a vzdialenosť predajných miest dva metre od seba.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie