• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Nezamestnaných Slovákov v druhom štvrťroku neubudlo, bez práce ostali najmä ľudia starší ako 55 rokov

Nezamestnaných Slovákov v druhom štvrťroku neubudlo, bez práce ostali najmä ľudia starší ako 55 rokov

Oproti prvému štvrťroku tohto roka však miera nezamestnanosti klesla o 0,2 percentuálneho bodu.

3.9.2021 (Webnoviny.sk) - Miera nezamestnanosti v druhom štvrťroku tohto roka medziročne stúpla o 0,8 percentuálneho bodu na 6,9 %, dynamika rastu bola však pomalšia ako na začiatku roka.

Najviac medziročne vzrástol počet ľudí, ktorí sú bez práce 6 až 11 mesiacov, bolo ich dvojnásobne viac ako pred rokom. V tlačovej správe to uviedol Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Dlhodobá nezamestnanosť 

Počet nezamestnaných podľa Výberového zisťovania pracovných síl bol v druhom kvartáli medziročne vyšší o 12,5 % a dosiahol 188,9 tisíca osôb. Po očistení dát o sezónnosť sa počet nezamestnaných v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom znížil o 1,7 % na 191,4 tisíca osôb.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Najviac podľa štatistikov vzrástla nezamestnanosť skupine ľudí, ktorí boli bez práce 6 až 11 mesiacov, ich počet oproti minulému roku bol viac ako dvojnásobný. Pandémia sa podpísala aj na raste dlhodobej nezamestnanosti, ešte v predchádzajúcom štvrťroku medziročne klesla, v tomto štvrťroku sa však počet osôb čo nepracovali viac ako 1 rok medziročne zvýšil o 23 %.

Predošlá prax v priemysle či obchode

Najviac nezamestnaných pribudlo vo veku od 55 rokov, konkrétne v skupine od 55 do 59 rokov o 40,3 % a od 60 rokov o 20,6 %. Medziročný pokles nezamestnanosti bol len medzi mladými do 25 rokov, aj keď len mierny o 0,8 %.

Najviac nezamestnaných naposledy pracovalo v prie­mysle, v obchode a v ubytovacích a stravovacích službách. Zvýšil sa podiel nezamestnaných bez pracovnej skúsenosti. Pracovnú skúsenosť pri medziročnom raste o 3,9 percentuálneho bodu nemalo 23,1 % nezamestnaných.

Menej nezamestnaných v troch krajoch

Situácia v krajoch bola veľmi podľa ŠÚ rôznorodá, od medziročného poklesu počtu nezamestnaných v Bratislavskom kraji o 19,9 % až po relatívne najviac rastúci počet ľudí bez práce v Trnavskom kraji o 46,7 %. Nezamestnanosť sa znížila len v troch krajoch, v piatich počet ľudí bez práce vzrástol. Najväčšia nezamestnanosť však pretrvávala v krajoch východného Slovenska, podiel Prešovského kraja tvoril na celkovej nezamestnanosti viac ako štvrtinu a podiel Košického kraja 20,5 %.

Tieto dva regióny zaznamenali aj najvyššiu mieru nezamestnanosti v rámci Slovenska, čísla dosahovali dvojcifernú hodnotu, v Prešovskom 12,3 % a v Košickom kraji 10,4 %. V Košickom kraji zároveň medziročne najrýchlejšie vzrástla miera nezamestnanosti, a to o 2,5 percentuálneho bodu.

Problémy s prácou v umení a rekreácii

V súhrne za prvý polrok tohto roka nezamestnanosť medziročne vzrástla o 17,6 %, tempo rastu sa však od začiatku tohto roka zmiernilo. Počet nezamestnaných dosiahol 189,6 tisíca osôb. Miera nezamestnanosti sa zvýšila o 1,2 percentuálneho bodu na 7 %.

Celkové počty nezamestnaných podľa ekonomickej činnosti posledného zamestnávateľa sa viac ako dvaapolnásobne zvýšili v umení, zábave a rekreácii. Počet osôb bez pracovnej skúsenosti vzrástol o tretinu.

Metodické zmeny

Štatistici upozorňujú na to, že zmenou európskej legislatívy nastali významné metodické zmeny vo výberovom zisťovaní pracovných síl. Údaje od roku 2021 preto nie sú kompatibilné s údajmi za predchádzajúce obdobia, nie je možné ich teda porovnávať v dlhšom časovom rade.

„S cieľom zabezpečiť vybrané charakteristiky zmeny trhu práce boli v súlade s novou metodikou prepočítané v maximálnej možnej miere základné medziročné indexy, nie však staršie dáta," upozornil ŠÚ.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie