Výrazne sa znížil počet osôb v kategórii so základným vzdelaním.
Nezamestnanosť na Slovensku bola v druhom kvartáli najnižšia za dva a pol roka, ubudli tisíce nezamestnaných
4.9.2023 (SITA.sk) - Počet ľudí bez práce sa na Slovensku v druhom štvrťroku tohto roka medziročne znížil o 7,1 percenta, teda o viac ako 12-tisíc osôb na 157,8 tisíca osôb. Medziročné úbytky počtu nezamestnaných tak pokračujú už ôsmy štvrťrok za sebou.
Ľudia bez práce viac ako rok
Miera nezamestnanosti uvádzajúca podiel nezamestnaných z ekonomicky aktívnych osôb predstavovala 5,7 %, medziročne klesla o 0,4 percentuálneho bodu. Informoval o tom Štatistický úrad SR.
Naďalej sa znižoval počet dlhodobo nezamestnaných a opäť začali klesať aj počty krátkodobo nezamestnaných.
Nezamestnaných celkovo ubúdalo už v piatich regiónoch Slovenska. Najväčšiu časť nezamestnaných, viac ako 105-tisíc osôb, predstavovali ľudia bez práce jeden rok a viac.
Ich podiel spomedzi nezamestnaných dosahoval vyše 66 % napriek tomu, že medziročný úbytok pokračuje už štyri štvrťroky po sebe a pred letom klesol počet dlhodobo nezamestnaných o 5,1 %.
Úbytok v každej vekovej skupine
Krátkodobá nezamestnanosť medziročne klesla ešte výraznejšie, o 11 % na 52,5 tisíca osôb, ide o ľudí, ktorí boli bez práce kratšie než 12 mesiacov.
Úbytok nezamestnaných sa prejavil vo všetkých vekových skupinách, okrem najnižšej vekovej kategórie 15 až 24-ročných, v tej bol však rast minimálny.
Z pohľadu vzdelanosti najvýraznejší pokles počtu nezamestnaných o 25,4 %, teda o 13,4 tisíca osôb, bol v kategórii so základným vzdelaním. Celkovo v 12 zo 16 ekonomických činností posledného zamestnávateľa nastal medziročný pokles počtu ľudí bez práce. Najviac ľudí naposledy pracovalo v priemysle, kde však počet nezamestnaných medziročne klesol o 5,1 %.
Druhú najväčšiu skupinu tvorili ľudia naposledy pracujúci vo veľkoobchode a maloobchode s poklesom o 14,2 %. Špecifickú a najpočetnejšiu skupinu predstavovali osoby, ktoré ešte nemali zamestnanie.
Pokles v piatich krajoch
Ich počet v druhom štvrťroku tohto roka klesol len minimálne a stále tak predstavovali vyše 30 % zo všetkých nezamestnaných.
Počet nezamestnaných v druhom kvartáli medziročne klesol v piatich z ôsmich krajov Slovenska. Relatívne najviac nezamestnaných ubudlo v Nitrianskom kraji, o 18 % a v Trenčianskom kraji, o 17,5 %. Najviac nezamestnaných bolo naďalej v Prešovskom kraji, a to takmer 40-tisíc osôb a v Košickom kraji vyše 38-tisíc osôb.
Najvyššia miera nezamestnanosti pretrvávala v Prešovskom a Košickom kraji, jediné dosiahli hranicu 10 %. Opačný vývoj štatistici zaznamenali v Bratislavskom kraji s mierou nezamestnanosti 2,1 % nasledovanom Trenčianskym krajom s 2,8 %.
Z pohľadu dynamiky vývoja najvýraznejšia zmena nastala v Prešovskom kraji, kde miera nezamestnanosti klesla o 1,5 percentuálneho bodu. Pokles miery nezamestnanosti zaznamenalo 5 krajov, v Bratislavskom kraji sa udržala na rovnakej úrovni ako pred rokom.
Najčítanejšia najnovšia správa
Asi každý z nás používa alobal. Vedeli ste ale, že niektoré veci nesmiete za žiadnu cenu baliť do alobalu? Pozor na týchto 5
Viete, kedy ste prvý krát začali používať alobal? Ja si pamätám na farebné figúrky z vianočných kolekcií, veľkonočné zajace, kinder vajíčka.
Skorej narodení by si mali pamätať výraz staniol, síce to bola tiež fólia, ale s cínu. Ten bol v polke minulého storočia nahradený lacnejším materiálom, hliníkom, ktorý dnes už poznáme ako alobal.
Viete ale, čo sa v žiadnom prípade nesmie do neho baliť.
Alobal je všade okolo nás, balíme do neho mnoho vecí
Alobal sa vyrába mechanickým procesom, pri ktorom sa lisujú dosky hliníka na tenunkú fóliu z rôznymi hrúbkami. Zlúčeniny hliníka sú všade a okolo. Zemská kôry by mala obsahovať približne 8% práve hliníkových zlúčenín. Nachádza sa doslova všade, v zemi, vo vode, ale aj potravinách, či kozmetike a liekoch. V nedávnych časoch sa ale zistilo, že práve hliník môže za niektoré novodobé choroby ľudského organizmu a môže spôsobovať zdravotné komplikácie. Preto by ste mali spozornieť a byť obozretný. Používajte alobal správne!
Alobal v domácnostiach
Je bežný aj praktický, preto ho má každý doma. Využívať sa začal doslova na všetko, ako napríklad pranie, sušenie či žehlenie. Ostríme ním nože aj nožnice, drhneme s ním pripálené hrnce. Pridávame ho nastrihaný do pôdy proti škodcom ničiacim naše úrody. Balíme do neho rôzne potraviny, deťom desiate, prikrývam jedlá pri príprave, či samotnom varení alebo grilovaní. Pečieme v ňom zemiačiky, živánsku a iné pochutiny. V obchodoch sú v ňom balené rôzne potraviny, v reštauráciach do neho balia jedlá. Preto ho môžeme nazvať obrovským pomocníkom všade. Ale viete, čo by ste do neho baliť nemali nikdy?
Platí preto jednoduché pravidlo – NIE soľ, NIE kyslé
Pokiaľ nechcete, aby sa do vašich potravín dostali ióny z hliníkových zlúčenín, nebaľte do neho nič kyslé. Kyslé šťavy, ktoré sú obsiahnuté v zelenine či ovocí (rajčiny, kyslá kapusta, nakladaná zelenina, citróny, ovocie, buchty s ovocím a rebarborou) reagujú s hliníkovou fóliou a ten sa potom uvoľňuje do jedla.
Ďalej tu máme tepelnú prípravu jedál v alu miskách či v hliníkovej fólii. Do 250 °C by problém nemal byť, môžete tak upravovať mäso. Avšak nikdy nerobte to, e jedlo pred prípravou nasolíte, prípadne dáte do nasolenej marinády, slané korenie tiež nepoužívajte. Soľte až na tanieri! Tiež rybu pokvapkanú citrónom dávať do alobalu je nebezpečné. Ani údeniny nie sú dobrý nápad, keďže sú riadne nasolené.
Menej je vždy viac
Pýtate sa, ako dlho by sa mohli odkladať potraviny zabalené v alobale? Udáva sa maximálne 4 hodiny. Určite sa kontaminácii hliníkom vyhnúť nedá, vyskytuje sa totiž v potravinách, ale aj liekoch či kozmetike, dokonca aj v samotnej pitnej vode. Zdravý človek, ho prosto vylúči pomocou obličiek. Môže sa ale stať, sa bude postupne ukladať vo vašom tele. Hlavne v pľúcach, kostiach ale i lymfatickom systéme. A to už môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy.
Potraviny v kontakte s hliníkom
Pozrite sa na obal v ktorom býva zabalené tvrdé maslo, poriadne si ho prezrite. Všimnete si, že je pokrytý jemnou vrstvou papiera. Je to jeden so spôsobov, ako riešiť problémy s alobalovými obalmi. Na hliník sa začali pridávať jemné vrstvy či už papiera alebo plastu s certifikátom pre styk s potravinami. Má to zabrániť priamemu styku hliníka s potravinami.
Sedliacky rozum treba zapojiť
Prejdime k „zaručeným“ tipom a trikom z internetu. Jedným z nich je používanie nastrihaných kúskov alobalu do pôdy k záhonom. Ak je totiž pôda s pH kyslá, hliník vám kontaminuje pôdu. Proti škodcom síce zaberie, no uškodí samotnej zemine. Radšej si k záhonom vysaďte aromatické bylinky. Nezabúdajme, že hliník sa uvoľnuje nie len v kyslej, ale aj zásaditej pôde, reaguje aj na soli. Taktiež zvážte ďalší trik, a to pridávanie guličiek s alobalu do prania. Ak sa pýtate prečo, stačí si prečítať zloženie pracieho prostriedku. Je tam už viac než dosť chemikálii na to, aby ste pridali ešte aj hliník.
Čím sa teda odporúča nahradiť alobal?
V domácnosti na potraviny radšej používajte sklenené či plastové nádoby. Klasické zapekacie misky. Nie je na zahodenia ani nápad z použitých zavaraninových pohárov, kde môžete skladovať zvyšky z jedál. Ešte k tomu sú aj skladnejšie.
Prečo by sme mali šetriť hliníkom?
Jeho výroba je totiž veľmi zložitý proces. Vznikajú pri nej odpadové kaly končiace na skládkach odpadu. Spotrebúva sa pri nej veľa vody, elektriny a do ovzdušia sa vypúšťa veľa látok zaťažujúcich životné prostredie, v ktorom bude čoraz ťažie žiť. Nemej zložité je to aj pri jeho recyklácii, hliník sa nerozkladá.
Dúfam, že sme vám poskytli dostatok informácii, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní, či a v akej forme budete naďalej využívať alobal v domácnosti a na varenie či pečenie. Ponechajme ho radšej iným odvetviam, ako výrobe lietadiel, automobilovému priemyslu, stavebníctvu a iným, kde je nevyhnutný.