• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Nesúhlas s očkovaním by mal byť podľa komory lekárov súčasťou zdravotnej dokumentácie pacienta

Nesúhlas s očkovaním by mal byť podľa komory lekárov súčasťou zdravotnej dokumentácie pacienta

Čo sa týka odporúčaní konzília odborníkov, k niektorým opatreniam z osembodového plánu opatrení má Slovenská lekárska komora pripomienky.

Slovenská lekárska komora (SLK) si vzhľadom na aktuálnu zlú pandemickú situáciu myslí, že v prípade, ak lekár konkrétnemu pacientovi odporučí očkovanie proti ochoreniu COVID-19, no ten vakcínu odmietne, mal by byť podpísaný nesúhlas s očkovaním pacienta súčasťou jeho zdravotnej dokumentácie v súvislosti s budúcou právnou ochranou lekára.

Uviedol to v utorkovom vyhlásení k aktuálnej situácii v zdravotníctve prezident SLK Pavol Oravec.

Dôsledky by mal občan znášať sám

Komora tvrdí, že zákonné práva očkovaných a tých, ktorí sú zo zdravotných dôvodov nezaočkovaní, sú rovnocenné s právami nezaočkovaných občanov. Zároveň sú práva pacientov s inými chorobami ako COVID-19 rovnocenné s právami nezaočkovaných občanov.

Nemá však dochádzať k poškodeniu pacientov pre odsun plánovaných výkonov zdravotnej starostlivosti z dôvodu vyťaženia kapacít zdravotníckych zariadení. K týmto tvrdeniam by nemali byť žiadne námietky, nakoľko v nemocniciach momentálne ležia v 75 až 80 percentách prípadov nezaočkovaní pacienti s COVID-19.

Komora súhlasí s právom občana nedať sa zaočkovať, mal by však osobne znášať zdravotné, prípadne život ohrozujúce dôsledky.

SLK má k odporúčaniu odborníkov pripomienky

Čo sa týka odporúčaní konzília odborníkov, k niektorým opatreniam z osembodového plánu opatrení má SLK pripomienky. V prípade obmedzenia pohybu nezaočkovaných ľudí v čiernych okresoch komora súhlasí, ale s podmienkou, že sa to nebude týkať zaobstarania si základných životných potrieb.


Žiadať potvrdenie o prekonaní ochorenia, očkovaní alebo negatívnom teste pri vstupe do zamestnania by sa malo podľa SLK od bordového okresu, nie červeného. Zvážiť by sa malo aj dočasné krátkodobé prerušenie prezenčnej výučby, nakoľko nie je isté, že to zabráni šíreniu. S ostatnými navrhovanými opatreniami komora súhlasí.

„Je načase uvedomiť si, že COVID-19 je vírusovým ochorením so sezónnym výskytom. Čaká nás aj v budúcnosti. Ľudia sú však už príšerne unavení, nedôverčiví, aj preto tak dôverujú sociálnym sieťam, ich strach je často vystriedaný agresivitou. Podotýkame, že ľuďmi sú však aj lekári, sestry, záchranári, zdravotníci. Aj oni sú už unavení, vyčerpaní, nedôverčiví, majú obavy z agresivity spoločnosti, ktorá ich raz zatracuje, inokedy velebí a majú pomaly strach z výkonu svojho povolania,” dodal Oravec.


Na záver ešte v mene lekárskej komory vyjadril podporu epidemiológom, lekárom, zdravotníkom, politikom, ktorí rešpektujú odporúčania odborníkov a občanom, ktorí dodržiavajú protiepidemické opatrenia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie