• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Neslávne výmenné lístky sa vracajú do praxe, k špecialistovi sa bez neho opäť nedostanete

Neslávne výmenné lístky sa vracajú do praxe, k špecialistovi sa bez neho opäť nedostanete

Od 1. júna budú poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) na návštevu špecialistu opäť potrebovať výmenné lístky od svojho všeobecného lekára. V tlačovej správe o tom informovala Eva Peterová zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

VšZP prehodnotila svoj verejný prísľub z novembra minulého roku a v zmysle platnej legislatívy a v záujme pacientov sa vracia k výmenným lístkom.

„Pre poistencov je najlepšie, ak svoj zdravotný stav konzultujú v prvom rade so svojím všeobecným lekárom, ktorý vie najlepšie zhodnotiť, či je vyšetrenie u špecialistu naozaj potrebné,“ zdôvodnila poisťovňa.


Od 25. novembra 2021 poistenci nepotrebovali výmenný lístok na návštevu špecialistu, a to na základe verejného prísľubu VšZP, ktorý dala v súvislosti s mimoriadnou pandemickou situáciou. Obmedzenie návštev všeobecného lekára len z dôvodu vystavenia výmenného lístka malo prispieť k spomaleniu šírenia vírusu.

Dočasná pracovná neschopnosť sa už bude potvrdzovať elektronicky, pacienti tak už nebudú musieť chodiť po úradoch



Dočasná pracovná neschopnosť (PN) sa bude na Slovensku od začiatku júna tohto roka potvrdzovať elektronicky. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudne účinnosť od 1. júna tohto roka.


Novelou zákona sa tiež predlžuje ochranná lehota pre ženy, ktoré otehotnejú do šiestich mesiacov od zániku nemocenského poistenia.


Takýmto ženám, ktorým zanikne nemocenské poistenie napríklad pre stratu práce, začne plynúť osemmesačná ochranná lehota od začiatku 40. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom prvýkrát. Ruší sa aj ročné zúčtovanie sociálnych odvodov.

Rozšírenie poistencov štátu

Okruh poistencov štátu, ktorí sú povinne dôchodkovo poistení, sa v budúcom roku rozšíri o osoby s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky vykonávajúce pracovnú činnosť pre cirkevné, rehoľné a charitatívne spoločenstvo bez práva na príjem. Táto zmena sa tak bude podľa schváleného pozmeňujúceho návrhu uplatňovať zatiaľ len budúci rok.


Podľa poslanca NR SR za stranu SaS Petra Cmoreja je totiž potrebné počas budúceho roka otestovať využívanie, resp. zneužívanie tohto inštitútu v praxi, aby sa parlament na základe relevantných údajov mohol rozhodnúť, či tento inštitút v zákone ponechá. Novelou zákona sa tiež zruší možnosť úhrady poistného na sociálne poistenie v hotovosti.

Československé dôchodky

Pri priznávaní tzv. československých dôchodkov sa odstráni nežiaduci stav, pri ktorom poistencovi za „tzv. českú“ dobu poistenia nárok na starobný alebo invalidný dôchodok podľa predpisov Českej republiky nevznikol a za toto obdobie sa mu nezhodnocuje ani na nárok na dôchodok podľa našich predpisov.


Odstráni sa zákaz súbehu vyplácanej náhrady príjmu pri dočasnej PN, resp. nemocenského a starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku a invalidného dôchodku, ak dočasná PN vznikla pred priznaním tohto dôchodku.

Občan už nemusí nikam chodiť

Ako na tlačovej besede uviedol generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko. Chorý občan podľa neho po novom navštívi lekára, ktorý mu vystaví elektronickú PN a o všetko ostatné sa už postarajú úrady. Občan na PN už nebude musieť vypisovať žiadosť o nemocenskú dávku, keďže bude postačovať vystavenie elektronickej PN.

Po vystavení elektronickej PN spolu budú komunikovať ambulantné softvéry, Národné centrum zdravotníckych informácií a Sociálna poisťovňa. Sociálna poisťovňa bude komunikovať so zamestnávateľom a poistenec bude vidieť informácie o PN v elektronickom účte poistenca. „Občan nemusí nikam chodiť, všetko vybavíme za neho,“ povedal šéf Sociálnej poisťovne.

Lekári majú rok, aby do systému vstúpili

Ako uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), prvý rok fungovania elektronickej PN bude pre lekárov prvého kontaktu dobrovoľný.


„Prvý rok budú mať lekári na to, aby sa do systému zapojili,“ povedal. Povinnosť vystavovať elektronickú PN bude pre lekárov podľa Krajniaka platiť až od budúceho roka. Na PN podľa neho ide 160-tisíc ľudí ročne, ktorí od 1. júna ušetria jeden pracovný deň tým, že PN za nich vybavia úrady.


Nemocenská dávka je najčastejšie vyplácanou dávkou. „Takmer každý z nás sa počas života stane dočasne práceneschopný,“ dodal Krajniak.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie