• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Neočkovaní COVID pacienti by si mohli hradiť časť nákladov na liečbu, navrhuje Cigániková

Neočkovaní COVID pacienti by si mohli hradiť časť nákladov na liečbu, navrhuje Cigániková

Nezaočkovaní pacienti s koronavírusom by si mohli hradiť časť nákladov na svoju liečbu.

Vláda rozmýšľa o spoluúčasti neočkovaných COVID pacientov na financovaní ich liečby.

Povedala to vo štvrtkovej večernej relácii televízie Joj Na hrane predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková.

Reagovala tak na informácie, ktoré zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR o tom, koľko stála za posledné tri mesiace liečba zaočkovaných a nezaočkovaných COVID pacientov. Suma pri nezaočkovaných pacientoch sa vyšplhala na 37,5 milióna eur, zatiaľ čo liečba zaočkovaných stála 2,53 miliónov eur.

„Je úplne na mieste baviť sa o spoluúčasti. Ja som to dnes navrhovala klubu SaS v spojitosti aj s ministerským klubom, aby sme toto navrhli koalícii,” povedala Cigániková. Potvrdila, že takýto krok by bol právne vymáhateľný.

Neznamená to, že by si nezaočkovaný COVID pacient musel zaplatiť celú sumu, ani podstatnú časť, ktorá by mohla byť pre jednotlivca likvidačná, ale chcú sa inšpirovať tým, ako je nastavená spoluúčasť napríklad pri dopravných nehodách. Cigániková považuje takúto diskusiu za férovú.

Remišová odkazuje nezaočkovaným ľuďom, že lockdown ich neochráni

Nemôžeme dnes ľuďom klamať a tváriť sa, že lockdown je riešenie, ktoré zabráni utrpeniu v nemocniciach alebo obetiam. Lockdown obete a utrpenie iba odsúva o niekoľko mesiacov. Jeho jediným cieľom je uľahčiť momentálnu situáciu preťaženým nemocniciam. Vo svojom profile na sociálnej sieti to napísala vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Odkaz neočkovaným

Nezaočkovaným ľuďom odkazuje, že lockdown ich neochráni. „Koronu tu určite budeme mať aj na budúci rok. Lockdown nie je riešením, je len dočasným a krátkodobým, navyše mimoriadne nákladným, opatrením, ktoré situáciu odsúva o pár mesiacov neskôr. Keďže nechceme riešiť stále sa opakujúce vlny pandémie, potrebujeme systematické riešenie, a tým je očkovanie," zdôraznila Remišová.

Viac o téme: Koronavírus

Vicepremiérka poukázala tiež na to, že Slovensko momentálne čelí aj pandémii dezinformácií. „Dvaja bývalí premiéri podkopávajú očkovanie aj všetky opatrenia, a tým posielajú ľudí, ktorí im dôverujú, do nemocnice, prípadne do márnice. Slovensko ešte nikdy nemalo takých sabotérov v opozícii, ako je Peter Pellegrini a Robert Fico," uviedla.

Motivácia k očkovaniu

Akékoľvek navrhované opatrenia musia byť podľa ministerky motiváciou k očkovaniu a musia zjednodušovať život tým, ktorí sú chránení očkovaním.

„Prísne obmedzenia bez zvýhodnenia ľudí chránených očkovaním môžu mať efekt, ako keď si človek strelí do nohy. Výrazne by mohli znížiť motiváciu ľudí očkovať sa, čo by situáciu na Slovensku iba zhoršilo. Skúsenosti zo zahraničia potvrdili, že najväčší motivačný efekt k zaočkovaniu sa pre nerozhodnutých občanov je práve nastavenie opatrení v prospech ľudí chránených očkovaním a dobrá dostupnosť očkovania," ozrejmila Remišová.

V strane Za ľudí sa budú preto podľa jej slov v súčasnosti a v budúcnosti zastávať očkovaných tak, aby bol pre nich život jednoduchší.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie