• Dnes je: Štvrtok 25. apríla 2024 meniny má Marek

Nemôžeme za ropu a plyn platiť ukrajinskou krvou, vyhlásil litovský šéf diplomacie

Nemôžeme za ropu a plyn platiť ukrajinskou krvou, vyhlásil litovský šéf diplomacie

„Bezohľadná agresia proti Ukrajine opäť dokazuje, že Rusko je dlhodobou hrozbou pre európsku bezpečnosť," povedal litovský prezident Gitanas Nauseda.

7.3.2022 (Webnoviny.sk) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok ubezpečil Litvu o ochrane zo strany NATO a o americkej podpore, keď v krajine odštartoval rýchlu návštevu pobaltských krajín, ktoré sú čoraz nervóznejšie vzhľadom na pokračovanie ruskej invázie na Ukrajinu.

Spoločná obrana je posvätná

„Posilňujeme našu spoločnú obranu," povedal Blinken. Zdôraznil, že záväzok USA o spoločnej obrane v rámci NATO je „posvätný".

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zhoršenie bezpečnostnej situácie v regióne Pobaltia znamená podľa litovského prezidenta Gitanasa Nausedu veľké znepokojenie.

Rusko je hrozba pre Európu

Bezohľadná agresia proti Ukrajine opäť dokazuje, že Rusko je dlhodobou hrozbou pre európsku bezpečnosť," povedal prezident. Litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis vyzval na zvýšenie pomoci Ukrajine.

Zároveň sa vyslovil za okamžité zastavenie importu ruských energií. „Nemôžeme za ropu a plyn platiť ukrajinskou krvou," vyhlásil.

Stretnutia s lídrami

Šéf americkej diplomacie ešte v pondelok odcestuje do Rigy, kde sa stretne s poprednými lotyšskými predstaviteľmi a izraelským ministrom zahraničia Jairom Lapidom.

Potom Blinken navštívi estónske hlavné mesto Tallinn a následne odcestuje do Paríža na utorkové rozhovory s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Ruská invázia bude hýbať ropným trhom aj naďalej, ceny na čerpacích staniciach porastú

Najpredávanejší 95-oktánový benzín budú slovenskí motoristi tankovať možno už onedlho aj za 1,80 eur za liter.


Nevylučuje to analytička 365.bank Jana Glasová.


„Ruská invázia na Ukrajinu bude hýbať ropným trhom aj v nadchádzajúcich týždňoch. Nakoľko ceny ropy na globálnom trhu tak prudko rastú, predpokladáme, že aj ceny na našich pumpách budú v ďalších týždňoch výrazne rásť,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.


Išlo o miernejšie rasty cien

Podľa údajov Štatistického úradu SR v ôsmom tohtoročnom týždni sa ceny 95-oktánového benzínu na týždennej báze zvýšili o 0,4 % a dosiahli priemernú úroveň 1,565 eur za liter. Ceny 98-oktánového benzínu vrástli výraznejšie, o 1 % na úroveň 1,771 eur za liter.


Ceny nafty si na týždennej báze pripísali 0,5 % a dosiahli úroveň 1,471 eur za liter. „Išlo o miernejšie rasty, ale tie ešte plne neodzrkadľujú prudký rast cien ropy po vypuknutí vojny na Ukrajine,“ podotkla Glasová.

Nafta je drahšia o 28 percent

V medziročnom porovnaní si za benzín a naftu výrazne priplácame. Benzín 95 je drahší o zhruba 19 % ako vlani a benzín 98 o 18 %. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o takmer 28 % drahšia ako vlani.


Zatiaľ čo v úvode tohto roka sa ceny ropy Brent hýbali ešte okolo hladiny 80 amerických dolárov za barel, tak po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine začali prudko rásť a minulý týždeň bez problémov prelomili hladinu 110 aj 115 dolárov za barel. Počas obchodovania si Brent dokonca siahla aj na 120-dolárovú hranicu.

„Ceny ropy Brent aj WTI prudko rastú, keďže trhy sa boja prerušenia dodávok ruskej ropy, nedostatku ropy na trhu a samozrejme celkového vyhrotenia vojnového konfliktu,“ konštatovala Glasová.

Obchodníci nechcú kupovať ruskú ropu

Európske krajiny sú výrazne napojené na ruskú ropu a plyn, takže zastavenie dodávok by podľa nej spôsobilo nemalé problémy aj európskemu priemyslu. V závere minulého týždňa potlačili ropu nahor aj správy o tom, že USA chcú zakázať dovoz ruskej ropy.


„A pridávajú sa aj samotní obchodníci, ktorí čoraz viac odmietajú nakupovať ruskú ropu z etických dôvodov alebo kvôli problémom s dopravou a financovaní,“ uzavrela Glasová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 24. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 24 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Najkritickejšie bude ráno. Len sa nezariekajte a nesľubujte nič, čo by vás mohlo neskôr mrzieť. Večer nájdete niečo, o čom ste si mysleli, že je navždy stratené.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes dostanete návrh, za ktorý sa oplatí bojovať. Obavy odložte, nemáte čo stratiť. Ak budete teraz príliš skromní, premárnite fantastickú príležitosť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ešte stále máte dosť energie, aby ste presadili to, na čom vám veľmi záleží. Musíte však postupovať rýchlo a s plným nasadením. Nemusíte sa ľakať prípadnej prekážky, ľahko ju prekonáte.

Rak 22.6. - 22.7.

Nedajte sa dnes nachytať na hruškách. Ktosi by bol veľmi rád, keby sa mu podarilo dostať vás do úzkych. Snažte sa takticky vymanévrovať z ošemetnej situácie. Nedajte sa vyprovokovať.




Všetky Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie