• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Nemocnice bojujú s nedostatkom personálu. Ministerstvo vyzýva zdravotníkov, aby im šli na pomoc

Nemocnice bojujú s nedostatkom personálu. Ministerstvo vyzýva zdravotníkov, aby im šli na pomoc

Ministerstvo zdravotníctva apeluje aj na lekárov pôsobiacich v ambulanciách, aby dobrým manažmentom svojich pacientov odľahčovali urgentné príjmy v nemocniciach.

Zdravotnícke zariadenia momentálne zápasia s nedostatkom personálu, pričom im chýbajú internisti, anestéziológovia a ďalší špecialisti, a takisto sestry a sanitári.

Ako ďalej uvádza v tlačovej správe ministerstvo zdravotníctva, rezort vyzýva všetkých, ktorí spĺňajú odborné požiadavky a môžu pomôcť, aby sa prihlásili.

Personál chýba v štátnych i súkromných nemocniciach

Voľné miesta sú podľa ministerstva v nemocniciach v zriaďovacej pôsobnosti štátu i v súkromných zariadeniach. Rezort zároveň pripomína, že nemocnice môžu požiadať okresné úrady o nariadenie pracovnej povinnosti lekárom a sestrám z ambulantnej sféry alebo zariadení jednodňovej zdravotnej starostlivosti.


„Táto možnosť je však až krajným riešením,“ uvádza rezort. Ministerstvo tiež v tejto súvislosti zaviedlo projekt Zdravotník v zálohe, kde môžu nemocnice nahlasovať zdravotníkov, ktorí môžu pomôcť následne v inej nemocnici, ktorá pomoc potrebuje.

Pomôcť môžu aj zdravotníci zo zahraničia

Pomocnú ruku môžu podľa rezortu zdravotníctva podať aj zdravotníci aktuálne pracujúci v zahraničí.

„Ministerstvo zdravotníctva apeluje aj na lekárov pôsobiacich v ambulanciách, aby dobrým manažmentom svojich pacientov odľahčovali urgentné príjmy v nemocniciach. Výraznou pomocou je aj práca všeobecných lekárov, ktorí sa majú dôsledne starať o svojich pacientov,“ uvádza ministerstvo s tým, že práve to môže často zabrániť zhoršeniu stavu pacienta a odvrátiť nutnosť hospitalizácie.


„Upozorňujeme ľudí s ochorením COVID-19, aby boli v kontakte so svojím lekárom a prípadné komplikácie konzultovali a nezanedbali liečbu,“ zdôrazňuje rezort.

Pomocnú ruku podajú aj študenti

Zároveň podľa ministerstva v nemocniciach v nadchádzajúcom období pomôžu študenti 6., 5. a 4. ročníka doktorského študijného programu všeobecné lekárstvo, ako aj študenti 2. a 3. ročníka dennej formy bakalárskeho študijného programu ošetrovateľstvo.


K dispozícii by podľa ministerstva mali byť aj študenti 2. a 3. ročníka bakalárskeho študijného programu v odbore pôrodná asistencia a študenti 3. ročníka bakalárskeho študijného programu v odbore urgentná zdravotná starostlivosť.

COVID oddelenie ako z hororového filmu: Katastrofa menom Slovensko

Matovič je podľa Szalaya sľubotechna, pracovníci na COVID pracoviskách na príplatky stále čakajú

Matovičova vláda uštedrila zdravotníkom ďalšiu facku, praktické sestry nahradia zdravotnícki asistenti

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie