• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Nemocnica Poprad má z plánu obnovy dostať 42 miliónov, Heger však dá preveriť všetky dokumenty podpísané Lengvarským

Nemocnica Poprad má z plánu obnovy dostať 42 miliónov, Heger však dá preveriť všetky dokumenty podpísané Lengvarským

Nemocnica Poprad. Vpravo hore dočasne poverený premiér Eduard Heger (OľaNO), zároveň poverený dočasným vedením rezortu zdravotníctva a vpravo dole bývalý dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Popradská nemocnica vidí v prípade možnosti zapojenia sa do projektu z Plánu obnovy a odolnosti jedinečnú a neopakovateľnú možnosť na získanie finančných prostriedkov.

Ako vysvetlila jej hovorkyňa Sylvia Galajda, je totiž jedinou štátnou všeobecnou nemocnicou, ktorá je zároveň akciovou spoločnosťou a jej jediným akcionárom je štát, v zastúpení Ministerstvom zdravotníctva SR.

Obchodná spoločnosť nie je naviazaná na štátny rozpočet a nemá možnosť použiť kapitálové výdavky. Financie 42 miliónov z plánu obnovy majú ísť na modernizáciu a zrekonštruovanie majetkovej infraštruktúry a technického vybavenia nemocnice, aj zníženie energetickej náročnosti.

Preverenie dokumentov

Popradská nemocnica je jednou z ôsmich na Slovensku, ktorá má podľa informácií zverejnených ministerstvom zdravotníctva zo štvrtka 2. marca, získať financie v rámci plánu obnovy. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OľaNO), zároveň poverený dočasným vedením rezortu zdravotníctva, si však chce dať preveriť všetky dokumenty podpísané za posledný týždeň bývalým dočasne povereným ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.


Týka sa to aj rozdelených investícií z plánu obnovy pre slovenské nemocnice v celkovej sume 212 miliónov eur. Heger označil sa vysoko neštandardné zverejnenie zoznamu úspešných žiadateľov o investície v posledných hodinách odchodu ministra.

„Táto informácia išla rovno z kancelárie ministra a obišla tak štandardné procesy, komunikačné oddelenie. Práve preto som si vyžiadal zoznam všetkých dokumentov, ktoré minister podpísal v posledných dňoch. Dám ich preveriť a následne budem informovať verejnosť,“ povedal v piatok po príchode na ministerstvo. Chce si byť istý, že sa všetko uskutočnilo transparentne.

Financie z eurofondov


Jediný externý zdroj financovania pre popradskú nemocnicu doteraz podľa hovorkyne predstavovali finančné prostriedky z eurofondov. Ako dodala, ich možnosti sú obmedzené, no nemocnica ich niekoľkokrát úspešne využila.


„Na príprave samotného projektu obnovy pracovalo viacero projektantov z rôznych profesií. Následne odborníci, ktorí sa zoberajú inžinierskou činnosťou, a naši kolegovia, ktorí zabezpečujú riadenie projektu a splnenie administratívnych podmienok výzvy a spracovanie žiadosti,“ pripomenula hovorkyňa nemocnice v súvislosti s plánom obnovy.

Nemocničné priestory

Modernizácia a rekonštrukcia nemocnice súvisí s nevyhnutnosťou riešiť nevyhovujúci stav súčasných nemocničných priestorov. Jej účelom bude podľa Galajda optimalizácia medicínskych a prevádzkových procesov, zlepšenie poskytovania zdravotnej starostlivosti, zvýšenie komfortu pacientov a vytvorenie nadštandardných pracovných podmienok pre personál.

Rekonštrukcia v zmysle schváleného projektu sa podľa jej slov dotkne konkrétne 349 zrekonštruovaných lôžok na desiatich poschodiach lôžkovej časti nemocnice. Po rekonštrukcii bude nemocnica disponovať 452 lôžkami.


„Znižovanie energetickej náročnosti je v rámci aktuálnej energetickej krízy, ale aj v rámci trendu zmierňovania negatívnych prejavov a dopadov klimatických zmien považované za podmienku ďalšej existencie spoločnosti,“ skonštatovala hovorkyňa.


Nemocnicu v Poprade otvorili v roku 1974. V auguste 2002 ju preklasifikovali na nemocnicu s poliklinikou III. typu. V roku 2005 bola rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva SR založená obchodná spoločnosť Nemocnica Poprad, a. s. Budovy a infraštruktúra tejto nemocnice doteraz neprešli komplexnou rekonštrukciou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie