• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Nemecký prezident priznal chyby a zlyhanie v prístupe k Rusku, vážne mal brať aj varovania o Nord Stream 2

Nemecký prezident priznal chyby a zlyhanie v prístupe k Rusku, vážne mal brať aj varovania o Nord Stream 2

Nemecko malo podľa niekdajšieho ministra zahraničných vecí brať viac vážne varovania východoeurópskych partnerov, a to najmä v čase po roku 2014 a v súvislosti s výstavbou plynovodu Nord Stream 2.

5.4.2022 (Webnoviny.sk) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier priznal, že ako minister zahraničných vecí chyboval v prístupe k Rusku.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Steinmeier pôsobil dvakrát na poste ministra zahraničných vecí v kabinete bývalej kancelárky Angely Merkelovej, naposledy v rokoch 2013 až 2017, a predtým bol šéfom úradu kancelára Gerharda Schrödera. Nemecko sa v tom čase snažilo o dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a budovalo úzke vzťahy týkajúce sa energií.

Prezident však v utorok pre televíziu ZDF povedal, že „v mnohých bodoch zlyhali“, vrátane snáh podporiť Rusko na ceste k demokracii a rešpektovaniu ľudských práv. Priznal pritom, že medzi európskymi krajinami bolo „množstvo rôznych hodnotení“ Ruska.


„Je pravda, že sme mali brať viac vážne varovania našich východoeurópskych partnerov, najmä v čase po roku 2014“ a v súvislosti s výstavbou plynovodu Nord Stream 2.


Trvanie na tomto projekte bola podľa Steinmeiera chyba a stála Nemecko „množstvo dôvery a spoľahlivosti“ vo východnej Európe.


Súčasný nemecký kancelár Olaf Scholz projekt plynovodu pozastavil v týždni, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Kremeľ považuje západné sankcie za neoprávnené a idú „za hranicu rozumu“

Kremeľ tvrdí, že Západ uvalením sankcií na ruského prezidenta Vladimira Putina ukázal, že prišiel o zdravý rozum.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v nedeľu v televíznych prejavoch uviedol, že sankcie proti Putinovi idú „za hranicu rozumu“ a dodal, že ukázali, že Západ je „schopný akejkoľvek hlúposti“.

Peskov dodal, že stretnutie Putina s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským je „hypoteticky možné“, keď vyjednávači z oboch krajín pripravia návrh dohody, o ktorej sa bude diskutovať.

Slováci vidia na záberoch z Ukrajiny aj zaplatených hercov a herečky. Tretina si myslí, že vojnu vyvolali západné mocnosti

Viac ako 30 percent Slovákov verí, že vojna na Ukrajine bola zámerne vyvolaná západnými mocnosťami a Rusko iba reagovalo na ich provokáciu.


Prokremeľskému naratívu ospravedlňujúcemu či obhajujúcemu zapojenie ruských vojsk na Ukrajine celkovo dôveruje 22 percent oslovených respondentov, pričom do značnej miery záleží od obsahu konkrétnej správy.


Vyplýva to z prieskumu vedeckého kolektívu z Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied (ÚEP CSPV SAV), ktorý sa uskutočnil 22. – 24. marca na vzorke 900 respondentov.

Zinscenovaná vojna či genocída na Donbase

Hovorkyňa SAV Katarína Gáliková doplnila, že viac aj o tejto téme sa môžu záujemcovia dozvedieť v stredu (30. marca) o 18:00 v rámci SAVinci kaviarne na tému Hoaxy a propaganda.

Vedeckú kaviareň, na ktorej sa zúčastnia aj autori prieskumu Vladimíra Čavojová a Jakub Šrol z ÚEP CSPV SAV, môžu záujemcovia sledovať online v profile SAV na sociálnej sieti. Šrol spresnil, že najnižšiu dôveru našli pri správach, že vojna na Ukrajine je zinscenovaná a na záberoch z nej sú zaplatení herci a herečky (11 percent), alebo že Ukrajina vyvíja jadrové či iné rádioaktívne zbrane (13 percent).

„Naopak, viac ako štvrtina ľudí verí často opakovaným správam napríklad o tom, že Rusko sa vojenskou intervenciou na Ukrajine snaží o odzbrojenie a denacifikáciu Ukrajiny (28 percent), že vojna na Ukrajine bola zámerne vyvolaná západnými mocnosťami a Rusko iba reagovalo na ich provokáciu (34 percent), alebo že na východe Ukrajiny bola voči ruským menšinám páchaná genocída (27 percent),“ priblížil.

Ruskí sympatizanti

Zároveň predbežné analýzy poukázali aj na to, že faktory ako vek či pohlavie pri dôvere prokremeľským naratívom obhajujúcim vojnový konflikt na Ukrajine nezohrávajú zásadnú úlohu.

Z hľadiska vzdelania je dôvera voči prokremeľským naratívom o vojne na Ukrajine mierne vyššia u ľudí so stredoškolským či nižším vzdelaním, avšak Šrol zdôraznil, že nejde o kľúčovú premennú a takýmto správam nepodliehajú výhradne ľudia s nižšou úrovňou vzdelania či analytického myslenia.


Prieskum tiež ukázal, že dôvera prokremeľským naratívom je spojená so sympatiami voči Rusku. Šrol poznamenal, že vyššiu dôveru vidia aj u ľudí, ktorí sú presvedčení, že na Slovensku bolo lepšie za bývalého režimu oproti súčasnosti.

Fanúšikovia konšpirácií o koronavíruse

Zároveň títo ľudia uprednostňujú usporiadanie spoločnosti, v ktorom vládne jeden silný a rozhodný autoritársky líder pred dnešnou liberálnou demokraciou.

„Všetky tieto výsledky dokresľujú dobre známy poznatok, že ľudia zvyknú dôverovať takým informáciám, ktoré zapadajú do ich názorov a videnia sveta a sú, naopak, oveľa skeptickejší voči správam, ktoré sú s ich svetonázorom v rozpore,“ zhodnotil výskumník.


Vedci si vo výsledkoch prieskumu všimli aj to, že dôvera prokremeľským naratívom o vojne na Ukrajine bola špeciálne vysoká u ľudí, ktorí zároveň boli presvedčení o pravdivosti niektorých konšpiračných teórií o ochorení COVID-19.

„Kým do istej miery je možné, že niektoré špecifické osobné a psychologické vlastnosti robia ľudí náchylnejších k prijímaniu takýchto obsahov, veľký presah medzi dôverou prokremeľským naratívom a konšpiračným presvedčeniam o COVID-19 je pravdepodobne dôsledkom aj toho, že tieto tvrdenia sa zvyknú šíriť rovnakými informačnými kanálmi – napríklad prostredníctvom rovnakých skupín či profilov na sociálnych sieťach,“ vysvetlil Šrol.


Tieto informačné kanály sú podľa neho na Slovensku zjavne populárne a majú zásadný vplyv na verejnú mienku.


Danko chce nechať celý konflikt na Rusov a Ukrajincov, súhlasí s Orbánom a zbrane by im neposielal



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie