• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Nedeľný zákaz predaja môže byť protiústavný. Traja poslanci žiadajú Mikasa, aby ho zrušil

Nedeľný zákaz predaja môže byť protiústavný. Traja poslanci žiadajú Mikasa, aby ho zrušil

Možnú protiústavnosť zákazu nedeľného predaja vidia poslanci v troch dôvodoch.

15.6.2020 (Webnoviny.sk) - Traja poslanci NR SR Ondrej Dostál (predseda OKS, klub SaS), Radovan Kazda (člen OKS, klub SaS) a Ján Benčík (Za ľudí) sa v pondelok obrátili na hlavného hygienika Jána Mikasa, aby ho upozornili na možnú protiústavnosť opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorým zakázal nedeľný maloobchodný predaj.

Tri dôvody

Práve z dôvodu protiústavnosti tohto nariadenia poslanci požiadali Jána Mikasa, aby zákaz nedeľného predaja zrušil. Agentúru SITA o tom v pondelok informoval predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál.

Možnú protiústavnosť zákazu nedeľného predaja vidia poslanci v nasledujúcich troch dôvodoch.

"Po prvé je neodôvodnený legitímnym verejným záujmom. Máme pochybnosti o tom, že skutočným dôvodom zákazu nedeľného maloobchodného predaja je ochrana verejného zdravia, keďže prevádzky sú povinné vykonávať dezinfekciu a preventívne opatrenia pravidelne aj počas týždňa," ozrejmil Dostál.

Po druhé je podľa poslancov neodôvodnene stanovený v takomto rozsahu, ktorý ide nad rámec rozsahu nevyhnutného pre splnenie deklarovaného cieľa.

Nedeľa ako politický dôvod

"Považujeme za nepreukázaný dôvod, pre ktorý je potrebné dezinfikovať celý deň a každú nedeľu. Úrad tiež nevysvetlil, prečo sa to týka len maloobchodných prevádzok a ani to nie všetkých," doplnil Dostál.

"Po tretie je neodôvodnene stanovený sanitárny deň na nedeľu. Sanitárnym dňom, ak už je potrebný celý deň, čo nie je, môže byť akýkoľvek iný deň v týždni. V rozhodnutí vnímame politické dôvody, aby tým dňom bola práve nedeľa," dodal Dostál.

Hlavného hygienika poslanci upozornili aj na problematickú právnu povahu opatrení Úradu verejného zdravotníctva ako takých, a teda na ich možnú nezákonnosť.

"V neposlednom rade sme poukázali na negatívne ekonomické dôsledky, ktoré sú s týmto opatrením spojené. Preto sme hlavného hygienika Jána Mikasa požiadali, aby zákaz nedeľného predaja zrušil," uzavrel Ondrej Dostál.

Viac k téme: zatvorené obchody v nedeľu

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie