• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Neandertálci sa živili z veľkej časti aj morskými živočíchmi, ukazuje nová vedecká štúdia

Neandertálci sa živili z veľkej časti aj morskými živočíchmi, ukazuje nová vedecká štúdia

Po desaťročia sa predpokladalo, že schopnosť zhromažďovať jedlo z mora a riek bola jedinečná pre moderných ľudí.

29.3.2020 (Webnoviny.sk) - Neandertálci (Homo neanderthalensis), ktorí žili na území dnešného Portugalska, sa živili rybami, mušľami či tuleňmi. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú publikoval odborný časopis Science.

Výskum poskytuje ďalšie dôkazy o tom, že sa neandertálci spoliehali na potravu z mora rovnako ako predkovia moderného človeka (Homo sapiens).

V jedálničku nechýbali žraloky

Po desaťročia sa pritom predpokladalo, že schopnosť zhromažďovať jedlo z mora a riek bola jedinečná pre moderných ľudí.

Tím vedcov, ktorý viedol Joao Zilhao z Barcelonskej univerzity, našiel dôkazy o tom, že neandertálci konzumovali plody mora, v jaskyni Figueira Brava na juhu Portugalska.


Tam okrem kamenných nástrojov, ostatkov rastlinnej potravy či suchozemských živočíchov našli aj pozostatky po morských tvoroch.


Jaskyňu neandertálci obývali v období pred 106 až 86-tisíc rokmi a ako vyšlo najavo, živili sa mušľami, krabmi, morskými vtákmi, tuleňmi, delfínmi a rybami vrátane žralokov, úhorov či zubatíc.

More dodávalo polovicu stravy

Podľa výskumníkov tvorili morské živočíchy približne 50 percent stravy neandertálcov z Figueira Brava. Zvyšok tvorili suchozemské tvory, ako napríklad jelene, kozy, kone, pratury či korytnačky.


Niektoré z najskorších dôkazov o tom, že moderní ľudia využívali morské zdroje, sú staré zhruba 160-tisíc rokov a pochádzajú z južnej Afriky.


Ako informuje spravodajský portál BBC, viacero vedcov v minulosti vyslovilo teóriu, že mastné kyseliny z plodov mora, ktoré podporujú mozog, prispeli k zlepšeniu kognitívneho vývoja u raných moderných ľudí.


To by podľa danej teórie mohlo pomôcť vysvetliť obdobie vynálezov a tvorivosti, ktoré začalo u populácií moderných ľudí v Afrike pred zhruba 200-tisíc rokmi. Tiež to mohlo moderným ľuďom pomôcť predstihnúť iné ľudské skupiny, ako boli neandertálci a denisovania.

Podobnosť s modernými ľuďmi

Nové nálezy však dokazujú, že neandertálski obyvatelia Figueira Brava sa spoliehali na more v podobnom rozsahu ako ľudské skupiny žijúce v rovnakom čase v južnej Afrike.


"Ak boli potraviny z mora dôležité pre moderných ľudí, tak potom boli dôležité aj pre neandertálcov. Alebo nemali takú dôležitosť, akú im ľudia pripisujú," cituje Zilhaa britský denník The Guardian.


Vedec tvrdí, že nálezy tiež osvetľujú rybárske praktiky neandertálcov, ktorí podľa jeho slov museli mať košíky alebo vrecia.


"Nemôžete kráčať dvetisíc metrov s úlovkom 10 alebo 20 kilogramov lastúr v rukách," vysvetlil a dodal, že neandertálci pravdepodobne tiež vedeli, že ak mäkkýše budú zbierať v zlom čase, mohli by im uškodiť.


Výsledky štúdie podľa Zilhaa podporujú výskumy, ktoré naznačujú, že si boli neanderálci a moderní ľudia veľmi podobní.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie