• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

NCZI priznáva, že potrebujeme lepšie systémy na zvládanie pandémie. Dočkáme sa ich?

NCZI priznáva, že potrebujeme lepšie systémy na zvládanie pandémie. Dočkáme sa ich?

Šéf Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Pavol Capek

Svetoví epidemiológovia, ako aj slovenskí odborníci na Ministerstve zdravotníctva SR sú presvedčení o tom, že s vírusom SARS-CoV-2 sa budeme musieť naučiť žiť. Sme však pripravení na to, že sa z ochorenia COVID-19 stane sezónna záležitosť?

Na jednej strane sa pri tejto otázke treba pozrieť na epidemiologické opatrenia, ktoré by mali vedieť pružne reagovať na zhoršujúcu, ale aj zlepšujúcu sa situáciu. Na strane druhej, veľmi dôležité bude aj technologické zvládnutie veci.

A práve to má momentálne vo veľkej miere na starosti Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré okrem údajov súvisiacich s testovanými, chorými, zosnulými a zaočkovanými proti COVID-19 rieši aj registračné formuláre viacerých druhov.

Systémy zďaleka nie sú dokonalé, čo priznávajú aj zodpovední. Počíta sa však vôbec s tým, že do budúcna sa zlepšia k spokojnosti ľudí?

Nespokojný riaditeľ

Riaditeľ NCZI Pavol Capek pre portál vZdravotníctve.sk priznal, že s využívaním súčasných systémov v dlhodobom horizonte nepočítajú. Aj keď nie je v danej oblasti odborník, predpokladá, že pandémia postupne pôjde do útlmu.


V rámci nej bolo nutné nastaviť systémy krízového riadenia, ktoré majú svoje opodstatnenie. Spokojný však s nimi zjavne nie je: „Nemyslím si, že to, čo my teraz používame, sú systémy krízového riadenia, ktoré spĺňajú požiadavky, ktoré by mali spĺňať.“

V čase, keď Capek ešte nebol riaditeľom NCZI sa rozhodlo o určitej forme, v ktorej mali systémy vzniknúť a fungovať. Boli vyrobené s cieľom okamžite reagovať na vzniknutú situáciu, čo samozrejme, ubralo na ich kvalite.


Používať ich dlhodobo by preto ani Capek neodporúčal. „Som toho názoru, že budeme určite potrebovať systém krízového riadenia, no malo by to byť niečo iné,“ uviedol riaditeľ NCZI.


Doplnil tiež, že by do takéhoto nového systému pravdepodobne vložili dáta zozbierané v už existujúcich systémoch, ktorých je niekoľko. Niektoré zo súčasných systémov podľa Capekových odhadov budeme používať maximálne do konca budúceho roka.

Praktické problémy

Aj dovtedy však môže vzniknúť ešte množstvo doteraz neriešených problémov, napríklad s opätovne nakazenými ľuďmi, s tými, ktorí budú musieť prípadne absolvovať preočkovanie proti COVID-19 alebo s profesiami, ktoré budú mať očkovanie povinné.


Hľadá NCZI riešenie aj na takéto problémy?


Zdá sa, že áno. Podľa Capeka by napríklad nemal vznikať žiaden problém s opätovne koronavírusom nakazenými občanmi. Systém im jednoducho vygeneruje nový certifikát.


„Keď sa človek nakazí opätovne, aj taký, ktorý už bol zaočkovaný, tak podľa nariadenia Európskej komisie (EK) dostáva certifikát o prekonaní ochorenia,“ vysvetlil riaditeľ NCZI. Štandardný certifikát dostanú aj tí, ktorí by sa očkovali povinne.


Minister Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) sa tento týždeň vyjadril, že chystá materiál k povinnému očkovaniu. Dlhodobo sa netají tým, že by s takýmto krokom smerom k zdravotníkom či zamestnancom zariadení sociálnych služieb súhlasil.

Chystá sa aplikácia?

Ďalšou, ešte aktuálnejšou, témou je preočkovanie, teda vakcinácia treťou dávkou proti ochoreniu COVID-19 či miešanie vakcín od rôznych výrobcov. Svoje stanovisko už k tejto téme zaujal aj rezort zdravotníctva či EK, ako uviedol Capek.

„Máme odbor zahraničných vzťahov, ktorý pravidelne komunikuje s eHealth Network. Tí nám dávajú inštrukcie aj ohľadom certifikátov v prípadoch, ako sú tretie očkovania alebo miešanie vakcín,“ uviedol Capek.


Ako bude systém fungovať v rámci týchto otázok ďalej rieši pracovná skupina. Jednoznačné stanovisko by mali mať v NCZI k dispozícii do budúcej stredy, teda do 25. augusta. Podľa tohto stanoviska sa budú prispôsobovať aj systémy NCZI.


Viacerí IT odborníci hovoria aj o možnosti, že by vznikla vlastná aplikácia NCZI, v ktorej by mal človek dostupné všetky údaje súvisiace s COVID-19, čo by zjednodušilo všetky procesy nielen pre ľudí, ale v konečnom dôsledku aj pre NCZI.


Capek však portálu vZdravotníctve.sk potvrdil, že „pre krízové účely teraz novú aplikáciu pre občanov nevymýšľame“. Ako teda budú vyzerať registračné systémy NCZI vytvorené ako dočasné riešenia v čase, keď bude COVID súčasťou našich bežných životov, jasné nie je.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie