• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Návštevníkom „Miletičky“ chýba zeleň aj bezbariérovosť, trhovisko by však malo prejsť premenou

Návštevníkom „Miletičky“ chýba zeleň aj bezbariérovosť, trhovisko by však malo prejsť premenou

Priestory trhoviska Miletičova v Bratislave.

Návštevníkom Trhoviska Miletičova v Bratislave chýba zeleň aj bezbariérovosť.

Vyplýva to z participatívneho prieskumu Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB), do ktorého sa zapojilo 2 500 Bratislavčanov, 43 predajcov a deväť odborníkov.

„Výsledky participácie MIB zohľadní v ďalšom kroku, vyhlásení verejnej urbanisticko-architektonickej súťaže na projekt premeny trhoviska,“ konštatuje na sociálnej sieti Team Bratislava.

Atmosféru chcú zachovať

Podľa vyjadrenia obyvateľov má trhovisko vlastnú atmosféru, ktorú si želajú zachovať.

„Napriek tomu, že je miesto dostupné polohou, nie je bez bariér. V budúcnosti by malo byť otvorené pre všetkých návštevníkov,“ vysvetlilo mesto. Pre väčší pocit bezpečia by podľa návštevníkov malo byť doplnené aj verejné osvetlenie.

Negatív je viacero

„Trhovisku chýba zeleň a celkovo by sa malo lepšie pripraviť na zmeny klímy. Predajcovia poukázali na negatíva plechových striech na stánkoch, ktoré v lete sálajú horúčavu,“ dodáva Team Bratislava.


Ľudia si tiež želajú, aby sa na trhovisku mohlo recyklovať. Uprednostnení by podľa zapojených do prieskumu mali byť predajcovia lokálnych produktov.

Pri "Miletičke" má vyrásť polyfunkčný objekt Nový trh, kancelársku budovu a parkovisko odstránia

V bratislavskom Ružinove pri Trhovisku Miletičova má vzniknúť polyfunkčný komplex Nový trh za približne 33 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru predloženého na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) spoločnosťou Intrade Financial Investment.


„Účelom navrhovanej činnosti je vybudovanie nového polyfunkčného komplexu pre širšie vrstvy obyvateľstva s vlastným zázemím,“ uvádza sa v zámere. Predpokladaný termín začiatku výstavby je rok 2024, termín ukončenia rok 2027.

Viacero funkcií občianskej vybavenosti

Plocha riešeného územia z juhozápadu susedí priamo s trhoviskom Miletičova, zo severozápadu a severu sa nachádza verejná zeleň vo vlastníctve hlavného mesta, pozdĺž juhovýchodnej hranice vedie pojazdný chodník na trh a paralelne vedľa neho areálová komunikácia komplexu Universo.


Riešené územie sa nachádza na ulici Ružová dolina. „Na dotknutom pozemku je v súčasnosti situovaný starší nebytový objekt Kovoprojektu so zázemím, ktorý bude asanovaný,“ uvádza navrhovateľ. Navrhovaný objekt má obsahovať viacero funkcií v rámci občianskej vybavenosti, ako aj funkciu bývania. Existujúcu kancelársku budova a parkovisko pre 197 vozidiel odstránia.

Odstránia bariéru v podobe oplotenia

Navrhovateľ uvádza, že polyfunkčný komplex Nový trh nadväzuje na susedné trhovisko, rozširuje tento verejný priestor a prináša do neho nové funkcie občianskej vybavenosti, ako aj priestory pre oddych, šport, detské ihrisko osadenými v rámci plôch s verejnou zeleňou.


„Návrh odstraňuje bariéru v podobe jestvujúceho oplotenia pre prirodzené pešie ťahy smerom ku záujmovému ťažisku lokality – Trhovisku Miletička,“ dodáva. Na ploche riešeného územia je navrhnutý polyfunkčný objekt, ktorý pozostáva z dvoch častí, nižšia 14-podlažná časť, ktorá má tvar brány s otvorom do úrovne deviateho podlažia, a vyššia časť, 20-podlažná veža, ktorá je od nižšej časti oddelená 5-podlažným krčkom s verejnou obchodnou pasážou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie