• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Návšteva Jill Bidenovej potvrdila silné spojenectvo medzi Slovenskom a USA. Ide aj o prejav uznania občanom, ktorí Ukrajincom otvorili svoje domovy

Návšteva Jill Bidenovej potvrdila silné spojenectvo medzi Slovenskom a USA. Ide aj o prejav uznania občanom, ktorí Ukrajincom otvorili svoje domovy

Podľa štátneho tajomníka Klusa, pomoc v núdzi a solidarita sú hodnoty, ktoré zdieľame spoločne s USA.

10.5.2022 (Webnoviny.sk) - Návšteva Jill Bidenovej potvrdila výborné vzťahy medzi Slovenskom a USA a ukázala, že Spojeným štátom americkým záleží na zachovaní demokracie a slobody v strednej a východnej Európe.

"Túto zahraničnú cestu prvej dámy USA však vnímam aj ako prejav uznania za to, že naša vláda a občania Slovenska od začiatku Putinovej krvavej vojny pevne stoja za svojím susedom Ukrajinou a dennodenne sa to snažíme preukazovať nielen slovami, ale aj činmi," napísal na sociálnej sieti štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Ako ďalej uviedol, pomoc v núdzi a solidarita sú hodnoty, ktoré zdieľame spoločne s USA a prvá dáma sa o spoločných hodnotách na vlastné oči presvedčila v Košiciach aj Vyšnom Nemeckom, kde vyjadrila podporu dobrovoľníkom a zložkám štátu pomáhajúcim ukrajinským vojnovým utečencom.

Okrem toho sa stretla aj s ukrajinskými matkami a deťmi.

„Teší ma, že Slovensku sa dostalo takej významnej cti a pochvaly od prvej dámy USA, ktorá vyzdvihla otvorenú náruč, otvorené domovy a otvorené srdcia Slovákov. Ďakujeme za tieto slová a verím, že urobíme všetko pre to, aby sme nepoľavili v ďalšej pomoci Ukrajine,“ povedal Klus.

Japonsko ohlásilo nové ekonomické sankcie voči Rusku. Patrí k nim zmrazenie aktív ďalších jednotlivcov a zákaz časti exportu, vrátane vývozu moderných tovarov pre niektoré vedecké inštitúcie.


Japonsko zároveň rozhodne o načasovaní a metóde embarga na dovoz ruskej ropy, pričom bude zvažovať vplyv na ekonomiku, uviedol minister priemyslu Koiči Hagiuda. Informuje o tom portál news.sky.com.


V súvislosti s dovozom ropy minister priemyslu na tlačovej konferencii povedal: „Radi by sme zvážili metódu postupného zrušenia spôsobom, ktorý bude minimalizovať vplyv na životy ľudí a podnikateľskú aktivitu“. Hagiuda dodal, že Japonsko nemôže okamžite zastaviť import ropy z Ruska, ale bude postupne zmenšovať svoju závislosť od ruských energií a zároveň zabezpečovať alternatívne dodávky.

Poľsko je pripravené zvýšiť dodávky energií Ukrajine, naliehavo potrebujú najmä naftu a benzín


Poľsko je pripravené zvýšiť energetickú pomoc Ukrajine a poskytovať jej stabilné dodávky. Vyhlásili to predstavitelia poľskej vlády v pondelok počas poľsko-ukrajinského energetického fóra, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia iných krajín a Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA).

Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwa vyhlásila, že v pohybe je nepretržité úsilie na „zaručenie energetickej bezpečnosti Ukrajiny“.


Poľsko dodáva Ukrajine určité energie a palivá odvtedy, ako sa 24. februára začala ruská invázia na Ukrajinu. Úroveň podpory však má stúpnuť. Námestníčka ukrajinského ministra hospodárstva Julija Sviridenková uviedla, že jej krajina naliehavo potrebuje naftu a benzín, pretože ruská armáda ničí jej palivovú infraštruktúru vrátane rafinérií.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie