• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Návratnosť PET fliaš a plechoviek prekročila optimistické scenáre, ministerstvo chce zálohový systém viac zdokonaliť

Návratnosť PET fliaš a plechoviek prekročila optimistické scenáre, ministerstvo chce zálohový systém viac zdokonaliť

Riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč podotkol, že myslia aj na spoluobčanov so zdravotným postihnutím či národnostné menšiny.

Systém zálohovania PET fliaš a plechoviek funguje 15 mesiacov a má pozitívne ekonomické a environmentálne dopady. Dôležitá je ústretovosť a prístupnosť systému zálohovania pre dôchodcov, hendikepovaných a zdravotne postihnutých občanov.

K tejto téme sa uskutočnilo stretnutie, ktoré inicioval poslanec NR SR Dominik Drdul na envirorezorte za účasti štátneho tajomníka Juraja Smatanu, Správcu zálohového systému, zástupcov Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, Jednoty dôchodcov Slovenska, Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a občianskych združení. Informovalo o tom v tlačovej správe Ministerstvo životného prostredia SR.

Návratnosť prekročila 70 percent

Podľa Smatanu prvý rok zálohovania ukázal, že systém ekonomicky motivuje zákazníkov zapájať sa do zálohovania, čím návratnosť PET fliaš a plechoviek prekročila 70 percent.


„Našou úlohou je však systém zálohovania vylepšiť tak, aby nielen chránil našu prírodu, lesy a rieky od plastového odpadu, ale tiež aby bol ústretový a prístupný pre dôchodcov, hendikepovaných a zdravotne postihnutých občanov,“ zdôraznil štátny tajomník.


Podľa Drdula je ústretové prostredie zálohovania rovnako dôležité, ako jeho environmentálny aspekt. Rezort sa dohodol so Správcom zálohového systému na konkrétnych opatreniach, najmä na príprave dodatku zmluvy so Správcom zálohového systému.

Myslia aj na zdravotne znevýhodnených


Cieľom je lepšie sprístupniť systém hendikepovaným občanom, preskúmať súlad funkčnosti zálohomatov s Európskym aktom o prístupnosti, možnosť zaviesť používateľský test novo inštalovaných zálohových automatov osobami so zdravotným postihnutím.



Jedným z opatrení bude bezbariérový prístup k zálohomatom tam, kde to je možné, zintenzívnia pomoc dôchodcom a hendikepovaným zákazníkom, taktiež budú nainštalované zvončeky na privolanie asistencie, ale aj rozširovanie siete dobrovoľných obchodných prevádzok, využívajúcich ručné skenery na odovzdanie zálohovaného obalu priamo personálu obchodu.


Riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč podotkol, že myslia aj na spoluobčanov so zdravotným postihnutím či národnostné menšiny.

Zálohovanie v rôznych jazykoch

„V spolupráci s obchodníkmi, ktorí sú vlastníkmi jednotlivých zariadení na odberných miestach, sa zaoberáme rôznymi opatreniami v oblasti bezbariérovosti. Rovnako tak poskytujeme informácie o systéme zálohovania v rôznych jazykových mutáciách národnostných menšín. V našich snahách budeme naďalej pokračovať aj v spolupráci s viacerými organizáciami, ktoré zastupujú znevýhodnených,“ upresnil Áč.


Rezort životného prostredia plánuje ďalšie stretnutia s komunitou dôchodcov a so zdravotne postihnutými spoluobčanmi, a so Slovenskou alianciou moderného obchodu, ktorá zastupuje najvýznamnejšie maloobchody a veľkoobchody na Slovensku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie