• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Naviazanie minimálneho dôchodku na priemernú mzdu je kozmetické opatrenie, tvrdí analytik

Naviazanie minimálneho dôchodku na priemernú mzdu je kozmetické opatrenie, tvrdí analytik

Analytik Nadácie F.

3.8.2019 (Webnoviny.sk) - V kontexte dôchodkového stropu, ktorý výrazne ohrozil výšku budúcich dôchodkov, je návrh SNS na naviazanie minimálneho dôchodku na priemernú mzdu na Slovensku kozmetické opatrenie.

Pre agentúru SITA to uviedol analytik Nadácie F. A. Hayeka Martin Reguli. Upozornil na to, že tento krok bude viesť k približovaniu súm minimálneho a priemerného dôchodku na Slovensku.

Bez udržateľného mechanizmu

"Môže vytvoriť výraznejšie náklady na financovanie týchto dôchodkov bez mechanizmu, ktorý by bol dlhodobo udržateľný," tvrdí.

Ako dodal, je potrebné, aby sa vláda starala o stabilizovanie systému z hľadiska zdrojov a z hľadiska nastavenia sporenia, aby ľudia mali vyššie dôchodky v budúcnosti.

Slovenská národná strana (SNS) chce zmeniť systém výpočtu minimálneho dôchodku. "Musíme nanovo nastaviť systém minimálneho dôchodku tak, aby bol naviazaný na výšku priemerného zárobku v národnom hospodárstve stanoveným percentom. Ak rastie priemerná mzda, musia automaticky rásť aj dôchodky," uviedli národniari v tlačovej správe.

Dôchodcovia, ktorí poctivo pracovali 30 rokov si podľa SNS zaslúžia dôstojný život a nemôžu dostávať dôchodok vo výške 278,90 eura.

Národniari predložia nový návrh

"SNS na koaličnej rade predloží koaličným partnerom nový návrh nastavenia minimálneho dôchodku pri odpracovaných 30 rokoch tak, aby sa jeho minimálna výška hýbala v rozpätí 30 až 35 percent priemernej mzdy," informovala koaličná strana.

Súčasne by národniari zachovali násobenie koeficientom životného minima. "Sme otvorení diskusii ako celý dôchodkový systém nastaviť nanovo k 1. januáru 2021. Veríme, že návrh strany SNS bude podporený a to nielen koaličnými partnermi," dodala SNS.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa k návrhu SNS zatiaľ nevyjadrilo. "Ministerstvo si počká na konkrétny ucelený návrh strany SNS, po jeho analýze bude možné poskytnúť stanovisko," povedala pre agentúru SITA Veronika Husárová z tlačového odboru rezortu práce a sociálnych vecí.

Minimálny dôchodok a životné minimum

Minimálny dôchodok sa na Slovensku zaviedol od júla 2015. Podmienkou pre nárok na minimálny dôchodok je získanie najmenej 30 rokov dôchodkového poistenia.

Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, minimálny dôchodok dosahuje 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 278,90 eura.

Suma minimálnej penzie sa zvyšuje za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia minimálna penzia v tomto roku predstavuje 352,80 eura.

Keďže minimálne dôchodky sú v súčasnosti naviazané na životné minimum, sumy minimálnych penzií sa zvyšujú každoročne od 1. januára podľa toho, o koľko percent od začiatku júla predošlého roka stúplo životné minimum.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie