• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Nákladná loď Ever Given opäť preplávala Suezským prieplavom, má namierené do Ázie

Nákladná loď Ever Given opäť preplávala Suezským prieplavom, má namierené do Ázie

Loď blokovala Suezský prieplav šesť dní.

21.8.2021 (Webnoviny.sk) - Obrovská kontajnerová loď Ever Given, ktorá v marci takmer týždeň blokovala Suezský prieplav, opäť prešla týmto vodným kanálom na egyptskom území.

Ako informoval spravodajský portál BBC, bola súčasťou konvoja plavidiel plaviaceho sa zo Stredozemného do Červeného mora. Po vyložení nákladu na európskom kontinente Ever Given momentálne smeruje do Ázie.

Prieplav blokovala niekoľko dní

Štyristo metrov dlhá a 200-tisíc ton ťažká loď sa 23. marca vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu. Jej uvoľnenie okrem iného zahŕňalo flotilu silných remorkérov a bagrovacích plavidiel, ktoré odbagrovali 30-tisíc kubických metrov bahna a piesku.

Po tom, ako sa ju po šiestich dňoch podarilo uvoľniť, zostala zadržaná vo Veľkom horkom jazere uprostred kanála, kým sa správa Suezského prieplavu dohodla na finančnom vyrovnaní za spôsobené škody s japonským majiteľom lode, spoločnosťou Shoei Kisen Kaisha Ltd. a jej poistiteľmi.

Na uvoľnenie čakali stovky lodí

Šesťdňová blokáda narušila globálnu nákladnú lodnú dopravu. Stovky lodí čakali na uvoľnenie prieplavu, niektoré zase museli ísť po oveľa dlhšej trase okolo Mysu dobrej nádeje, čo si vyžiadalo viac paliva a ďalšie náklady.

Cez Suezský prieplav prechádza zhruba 12 percent svetového obchodu. Podľa dát časopisu Lloyds List, ktorý sa venuje nákladnej doprave, blokáda prieplavu denne bránila preprave tovaru v hodnote viac ako deväť miliárd dolárov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie