• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Najvyšší súd potvrdil trest kandidátovi kotlebovcov, za pozdrav Na stráž musí zaplatiť pokutu

Najvyšší súd potvrdil trest kandidátovi kotlebovcov, za pozdrav Na stráž musí zaplatiť pokutu

Ak by Anton Grňa odmietol zaplatiť peňažný trest, išiel by na pol roka do väzenia. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici v januári 2020 uložil Antonovi Grňovi peňažný trest päťtisíc eur

15.4.2021 (Webnoviny.sk) - Najvyšší súd SR (NS SR) na štvrtkovom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie Antona Grňa stíhaného pre prečin sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Ako ďalej informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, súd na predmetnom zasadnutí zároveň upozornil prítomného prokurátora na potrebu vyvodenia trestnej zodpovednosti za prečin krivej výpovede a krivej prísahy voči svedkovi, ktorý bol v skupine osôb, odkiaľ zaznel v roku 2018 verejný pozdrav „Na stráž".

Svedok totiž na verejnom zasadnutí NS SR, po ktorom pozdrav odznel, bol prítomný a aj z neho odchádzal v spoločnosti obžalovaného a napriek opakovanému poučeniu pred vyšetrovateľom vyhlásil, že pozdrav vôbec nepočul.

Vlani dostal peňažný trest

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici v januári 2020 uložil Antonovi Grňovi peňažný trest päťtisíc eur v súvislosti s tým, že v máji 2018 priamo na NS SR hlasno pozdravil „Na stráž". Pôvodne samosudca uznal Grňa za vinného v skrátenom konaní formou trestného rozkazu. Obvinený podal voči tomu odpor, preto musel súd vytýčiť hlavné pojednávanie, ale ani to neprispelo k oslobodeniu Antona Grňa spod obžaloby.

Podľa obžaloby sa skutok stal po skončení odvolacích konaní týkajúcich sa rozhodovania o sťažnostiach voči uzneseniu o nevzatí do väzby troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov. Grňo vtedy v prítomnosti novinárov a iných osôb vrátane prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zvýšeným hlasom vyslovil pozdrav „Na stráž".

Verejne prejavil sympatie

Tým verejne a na mieste verejnosti prístupnom prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde. Verejne teda podľa prokurátora prejavil sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť.

Ani NS SR podľa dnešného verdiktu nemal pochybnosť o úmysle obžalovaného prejaviť sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, konkrétne k ľudáckemu režimu na Slovensku z rokov 1938 až 1945 a k Hlinkovej garde. Ako súd vysvetlil, pozdrav bol vyslovený po skončení verejných zasadnutí, na ktorých súd prejednával podozrenia z extrémistickej trestnej činnosti.

Ak pokutu nezaplatí, pôjde do väzenia

„Súd tiež poukázal na politické aktivity obžalovaného, vrátane množstva jeho ďalších verejných vyjadrení, ktoré vykazujú znaky antisemitizmu, rasizmu, etnickej nenávisti a náboženskej neznášanlivosti," zdôraznila Važanová

Ak by neúspešný kandidát na primátora Bánoviec nad Bebravou a tiež kandidát na poslanca parlamentu za stranu Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) uložený peňažný trest nezaplatil, musel by ísť do väzenia na pol roka.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie