• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Najvyšší súd opätovne prejedná kauzu Devín banka, obžalovaní neprijali udelené tresty

Najvyšší súd opätovne prejedná kauzu Devín banka, obžalovaní neprijali udelené tresty

Špecializovaný trestný súd v roku 2018 obžalovaných v kauze Devín banky oslobodil, po vrátení prípadu Najvyšším súdov SR im v apríli tohto roku uložil podmienečné tresty.

14.8.2021 (Webnoviny.sk) - Najvyšší súd SR (NS SR) vytýčil na 9. septembra verejné zasadnutie, na ktorom má opätovne prejednať kauzu známu ako Devín banka. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v tomto prípade 27. apríla tohto roku pätici obžalovaných uložil podmienečné tresty.

Bývalého generálneho riaditeľa banky Ľubomíra K. a ďalšie štyri osoby uznal súd za vinných z trestných činov pokusu o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, pokračovacieho trestného činu úverového podvodu spolupáchateľstvom a trestného činu úverového podvodu spolupáchateľstvom.

Sprenevera a úverový podvod

Všetkým piatim obžalovaným súd zároveň uložil dvojročné podmienečné tresty s rôznou dobou odkladu. V štyroch prípadoch tiež obžalovaným uložil trest zákazu činnosti vykonávať funkciu spojenú s rozhodovacou právomocou v peňažnom ústave v trvaní päť rokov. Proti rozhodnutiu sa obžalovaní odvolali.

Bývalý generálny riaditeľ Devín banky Ľubomír K. a štyria ďalší spoluobžalovaní boli stíhaní vo veci úložiek a zmeniek z roku 2001, úverov ruským a slovenským firmám a k ďalším skutočnostiam z obdobia, ktoré predchádzalo vyhláseniu nútenej správy nad Devín bankou. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žaloval obžalovaných ako organizovanú skupinu pre spreneveru a úverový podvod.

Senát na pracovisku ŠTS v Banskej Bystrici v máji 2018 pôvodne šiestich obžalovaných oslobodil spod obžaloby, pretože skutky podľa verdiktu neboli trestným činom. Prokurátor ÚŠP sa voči rozsudku odvolal. V októbri 2019 NS SR potvrdil pre jednu osobu, konkrétne Janu K., oslobodzujúci rozsudok. U ostatných obžalovaných zrušil napadnutý rozsudok a vrátil vec na prerokovanie a rozhodnutie ŠTS.

Škoda za viac ako 70 miliónov eur

Medzi obžalovanými boli dvaja bývalí generálni riaditelia Devín banky Ľubomír K. a Pavel R., exšéfka úverového oddelenia Dáša L. a jeden člen jej predstavenstva. Podľa obžaloby páchali trestnú činnosť v rokoch 1998 až 2001 a spôsobili škodu za viac ako 70 miliónov eur. Devín banka skončila po tom, ako na ňu Národná banka Slovenska uvalila nútenú správu. S Devín bankou bola prepojená personálne aj majetkovo spoločnosť APIS, preto sa medzi obžalovanými ocitli aj predstavitelia tejto spoločnosti Viliam Ž. a Jana K.

Banka sa zaoberala aj deblokáciou ruského dlhu voči Slovensku. Vo februári 1996 uzavrela banka s Ministerstvom financií SR mandátnu zmluvu o odmene za vykonané deblokácie. Štát ju však bez toho, aby namietal výšku náhrady, odmietol vyplatiť.

Devín banku založili tri odborové zväzy spolu so Slovenským zväzom výrobných družstiev a Slovenskou poisťovňou v roku 1992. Nútenú správu nad ňou vyhlásili v auguste 2001. Náhrady za jej nedostupné vklady začala v novembri 2001 vyplácať Slovenská sporiteľňa. Do novembra 2004 bolo viac ako 103-tisíc klientom vyplatených približne 11,6 miliardy slovenských korún.

Viac k téme: Devín banka

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie