• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Najvýraznejší nárast prípadov COVID-19 zaznamenali dve mestá, na vine sú opäť svadby i rodinné oslavy

Najvýraznejší nárast prípadov COVID-19 zaznamenali dve mestá, na vine sú opäť svadby i rodinné oslavy

V súčasnosti sa ochorenie COVID-19 začína šíriť najmä v rodinách.

Najvýraznejší nárast ochorenia za piatok 9. októbra zaznamenali úrady verejného zdravotníctva v Bardejove a Dolnom Kubíne.

Ako informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Daša Račková, prevažná časť ochorení má súvislosť so svadbami, rodinnými oslavami a ďalšími početnejšími spoločenskými udalosťami.

Početnejší výskyt COVID-19 vo svojej územnej pôsobnosti hlásili aj regionálne úrady verejného zdravotnícva (RÚVZ) v Bratislave, Prievidzi, Dunajskej Strede, Liptovskom Mikuláši, Trebišove, Čadci či Prešove.


„Aj v prípade RÚVZ Prešov ide prevažne o dohľadané kontakty pozitívne testovaných osôb, ktoré sa zúčastnili na svadbách či rôznych početnejších rodinných udalostiach, a ktoré nákazu následne rozšírili do ďalších kolektívov,“ ozrejmila Račková.


COVID-19 sa vyskytol aj v DSS

RÚVZ Čadca informoval, že pri nových prípadoch ide prevažne o dohľadané kontakty pozitívne testovaných ľudí, v menšej miere aj o importy zo zahraničia. Ochorenie COVID-19 bolo potvrdené aj u ľudí s klinickými príznakmi ochorenia, ktorí iniciatívne kontaktovali svojho ošetrujúceho lekára.


Pozitívne testovaná bola aj časť klientov a personálu v centre sociálnych služieb. RÚVZ spolupracuje pri protiepidemických opatreniach so zriaďovateľom centra, postupuje sa podľa vypracovaného krízového plánu.


V Dunajskej Strede potvrdili početnejší výskyt COVID-19 u zamestnancov a klientov zariadenia sociálnych služieb. RÚVZ nariadil úplnú karanténu zariadenia, zákaz návštev, prijímania nových klientov a ich prekladanie do iných zariadení. V spolupráci s vedením centra prijal aj ďalšie protiepidemické opatrenia.

Dohľadané kontakty zo svadieb

RÚVZ Prievidza priblížil, že v jeho spádovej oblasti išlo zväčša o dohľadané kontakty zo známych ohnísk nákazy, predovšetkým zo svadieb. Vyskytlo sa aj niekoľko menších ohnísk, ktoré RÚVZ monitoruje a sporadické prípady, pri ktorých začal epidemiologické vyšetrovanie.


Aj v Liptovskom Mikuláši väčšinu prípadov tvoria dohľadané kontakty zo známych ohnísk nákazy na pracoviskách, vyskytli sa aj nové ochorenia, pri ktorých sa začalo epidemiologické vyšetrovanie.



Podstatnú časť potvrdených prípadov v Trebišove tvoria dohľadané kontakty pozitívnych osôb, ktoré sa ešte pred sprísneným celoplošných opatrení zúčastňovali na svadbách či rodinných oslavách. Účastníci následne vírus rozšírili do kolektívov pracovísk, výchovno-vzdelávacích pracovísk či do rodín.


Ochorenie sa v malom množstve potvrdilo aj v jednom zo zariadení sociálnych služieb, kde je v súčasnosti nastavený špeciálny režim fungovania.


„Situáciu v Bratislave a odporúčania epidemiológov môžete podrobnejšie sledovať cez Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m,“ uviedla Račková.

COVID-19 sa začína šíriť najmä v rodinách

Hovorkyňa ÚVZ SR ďalej objasnila, že vývoj epidémie COVID-19 na Slovensku má charakter celoplošne zvýšeného výskytu. Prevažne je to dôsledkom konania svadieb, rodinných osláv, firemných podujatí a ďalších rodinných či spoločenských udalostí v posledných týždňoch.


„Niektorí potenciálne nakazení účastníci následne navštívili aj ďalšie svadby a rôzne rodinné udalosti. Toto všetko sa stalo miestom vzniku množstva ďalších ohnísk s veľkým počtom nakazených, ktorí následne šírili toto ochorenie v rodinách, na pracoviskách, školách, škôlkach, zariadeniach sociálnych služieb či zdravotníckych zariadeniach,“ vysvetlila Račková.

V súčasnosti sa ochorenie COVID-19 začína šíriť najmä v rodinách.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali za piatok 9. októbra 1 887 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom z 11 123 vykonaných laboratórnych vyšetrení. ÚVZ SR vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu navrhne prijatie prísnejších opatrení a ďalších odporúčaní.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie