• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Najviac sťažností zo strany spotrebiteľov sa vlani týkalo zakúpených, no nezrealizovaných zájazdov

Najviac sťažností zo strany spotrebiteľov sa vlani týkalo zakúpených, no nezrealizovaných zájazdov

Ďalšie boli spojené s reklamáciami tovaru, ale aj podomovým predajom energií.

4.7.2021 (Webnoviny.sk) - Najviac podnetov a sťažností zo strany spotrebiteľov, ktoré vlani riešila Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.), sa týkalo zájazdov zakúpených prostredníctvom cestovných kancelárií a agentúr, ktoré sa pre pandémiu nekonali.

Vo všeobecnosti prijala S.O.S. celkovo v pandemickom roku spolu 566 podnetov, a to v rámci spotrebiteľských poradenských centier v Poprade, Košiciach, Trnave a Bratislave.

Zachránili desiatky tisíc eur

V prospech spotrebiteľov sa podarilo zachrániť takmer 80-tisíc eur. Informovala o tom tento týždeň Petra Čakovská, projektová manažérka spoločnosti, ktorá dvanásť rokov sídli v Poprade.

Podľa predsedu S.O.S. Michala Fábera sa vlani najčastejšie objavovali podnety spotrebiteľov, ktorí uzatvorili zmluvy na obstarávanie zájazdov s cestovnými kanceláriami a agentúrami už v roku 2019.

„Kvôli pandémii sa tieto zájazdy nerealizovali. Následne sa zmenil zákon o zájazdoch, ktorý spotrebiteľom znemožnil uplatniť si podľa pôvodného zákona možné odstúpenie od zmluvy a požadovať vrátenie kúpnej ceny do štrnástich dní,“ vysvetlil.

Vouchre ako náhradné plnenie

Namiesto toho podľa neho cestovné kancelárie ponúkali ako náhradné plnenia cestovné poukazy, takzvané vouchre, s možnou zmenou destinácie, či odložili termíny zájazdov na neurčito. Od marca do konca minulého roka zaznamenala S.O.S. spolu 63 takýchto podnetov.

„V jednom z nich išlo spolu o 27 študentov gymnázia so sprievodcom do Petrohradu. Ako náhradné plnenie cestovná kancelária navrhla zmenu destinácie z Petrohradu na vopred určené miesto na Slovensku,“ poukázal na jeden z prípadov Fáber.

Odstúpiť od zmluvy a domôcť sa vrátenia peňazí sa za pomoci S.O.S. podarilo celkovo v šiestich prípadoch a v prospech spotrebiteľov sa podarilo zachrániť 16 107 eur.

Koncesionárske poplatky

Spotrebitelia sa v roku 2020 na poradne často obracali aj s podnetmi, ktoré sa týkali zamietnutých reklamácií obuvi, elektroniky, odevov, nábytku, ale aj motorových vozidiel.

Opakovanie sa vyskytovali podnety zdravotne hendikepovaných spotrebiteľov, ktorí sa sťažovali na spôsob vymáhania koncesionárskych poplatkov zo strany verejnoprávnej televízie aj po viac ako desiatich rokoch. Stalo sa tak napriek tomu, že boli zo zákona od týchto platieb oslobodení.

„Vo viacerých prípadoch sa nám podarilo v prospech spotrebiteľov zachrániť aj viac ako 500 eur, aj z dôvodu, že takzvané pohľadávky boli dávno premlčané,“ dodal predseda S.O.S.

Výhodnejšie ponuky energií

Spotrebitelia uplatňovali svoje práva v zastúpení S.O.S. aj u dodávateľov energií, s ktorými formou podomového predaja uzatvárali medzi dverami zmluvy o dodávke elektriny a plynu. Následne ich podľa Čakovskej oslovili pôvodní dodávatelia.

Sľúbili im výhodnejšiu ponuku, ak ostanú u nich, a tým udelili plnú moc na opätovný prechod späť. Spotrebitelia však boli sankcionovaní formou deaktivačného poplatku pre porušenie podmienok zmluvy s novým dodávateľom.

„Výhodná v úvodzovkách mala byť aj takzvaná karta výhod, ktorú ponúkali dodávatelia energií. Spotrebitelia však nevedeli, že za ňu mesačne platia takzvaný nájom vo výške nie ojedinele aj 1,5 eur, čo pri dĺžke trvania zmluvného vzťahu 24 mesiacov je spolu navyše až 36 eur," vysvetlila ďalej projektová manažérka.

Ako subjekt alternatívneho riešenia spotrebiteľských sporov zaznamenalo združenie aj 22 návrhov na alternatívne riešenie sporov medzi predávajúcimi a poskytovateľmi služieb na jednej strane a spotrebiteľmi, kupujúcimi a objednávateľmi na strane druhej. Počet návrhov oproti predchádzajúcemu roku tak stúpol o osem.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie