• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Najviac chorôb z povolania pribudlo v sektore zdravotníctva, na lekároch a sestrách sa odrazila náročná práca počas pandémie

Najviac chorôb z povolania pribudlo v sektore zdravotníctva, na lekároch a sestrách sa odrazila náročná práca počas pandémie

Takmer 40 percent všetkých hlásených chorôb z povolania v minulom roku bolo v oblasti zdravotníctva. Vyplýva to zo správy o chorobách z povolania, ktoré zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Správa NCZI uvádza 423 novopriznaných chorôb z povolania, z ktorých 163 prípadov bolo v zdravotníctve. V porovnaní s rokom 2020, kedy bolo hlásených v zdravotníctve 23 nových prípadov, vzrástol ich počet v roku 2021 o 140.

Na zvýšenej chorobnosti sa podpísala pandémia COVID-19. NCZI eviduje 139 žien a 20 mužov, ktorým počas práce v zdravotníctve vznikla choroba z povolania následkom infekcie COVID-19 a jeden prípad ohrozenia chorobou z povolania u špecialistu pracujúceho v zdravotníctve.

Podľa územia zdravotníckeho zariadenia bolo najviac, 175 chorôb z povolania v Košickom kraji. Nasledoval Banskobystrický a Žilinský kraj. Zdravotnícke zariadenia v Trnavskom a Nitrianskom kraji nenahlásili žiaden nový prípad.


Záujem o prácu na skrátený úväzok rastie, slovenské firmy ich však využívajú iba minimálne


Záujem o flexibilné úväzky medzi zamestnancami stúpa, ich ponuka však v minulom roku vzrástla iba u štvrtiny firiem. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu personálnej agentúry Grafton.

Záujem narastá

Slovensko je pritom v tejto oblasti dlhodobo pozadu oproti iným krajinám Európskej únie.


Skrátené alebo čiastočné pracovné úväzky u nás využíva len výnimočne 38 % spoločností, menej často štvrtina firiem a približne jedna tretina túto formu zamestnávania nevyužíva vôbec.

„Záujem o skrátené úväzky zo strany zamestnancov je čoraz väčší, zamestnávatelia však na tieto ich potreby reagujú len pomaly. V priebehu roku 2021 vzrástlo využívanie skrátených či čiastočných pracovných úväzkov iba u 28 % firiem,“ uviedol manažér personálnej agentúry Grafton Branislav Jančuška. Z jeho pohľadu tak firmy tento nástroj v boji proti nedostatku uchádzačov o prácu nevyužívajú dostatočne.

Najčastejšie využívajú zamestnávatelia čiastočné alebo skrátené úväzky na podporu preťažených zamestnancov alebo na preklenutie času, kedy sa nedarí nájsť zamestnancov na plný pracovný úväzok (33 %).

Zamestnávanie dôchodcov

O percento menej firiem ich využíva na dosiahnutie lepšej flexibility na pracovisku. Pre celý rad spoločností potom tieto úväzky predstavujú možnosť pokryť dočasné potreby a momentálne sezónne výkyvy (23 %), či obdobia, kedy nechcú alebo nemôžu najať zamestnancov na plný pracovný úväzok (20 %).

Na skrátené a čiastočné úväzky oslovujú firmy najradšej ľudí, ktorých už poznajú alebo s nimi majú nejakú skúsenosť. Najčastejšie sú to zamestnanci spoločnosti, ktorí sú aktuálne na rodičovskej dovolenke, ďalej podniky spolupracujú so svojimi bývalými zamestnancami v dôchodkovom veku.


V prípade pracujúcich dôchodcov využívajú kapacity svojich bývalých zamestnancov až sedemkrát viac ako v prípade osôb v dôchodkovom veku z iných zdrojov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie