• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Najslabším miestom rozpočtu je podľa RRZ nulová konsolidácia pre pokrízové roky

Najslabším miestom rozpočtu je podľa RRZ nulová konsolidácia pre pokrízové roky

Potreba konsolidácie je podľa rozpočtovej rady umocnená vysokým štrukturálnym deficitom.

Najslabším miestom prijatého rozpočtu verejnej správy je podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) nulová konsolidácia pre pokrízové roky, teda roky 2022 a 2023.

V roku 2021 si ekonomika oslabená vplyvom pandémie vyžiada podporu a konsolidácia tak nebude podľa rozpočtovej rady žiaduca.

O to silnejšie by malo byť podľa nich odhodlanie konsolidovať v rokoch 2022 a 2023. V rozpočte však vláda konsolidáciu v týchto rokoch nešpecifikovala.

Rozpočtová rada odporúča pripraviť konkretizovanú trajektóriu konsolidácie kumulatívne najmenej o 1,5 % HDP, čo by viedlo k zníženiu štrukturálneho deficitu na úroveň 3,6 % HDP do roku 2023.


Potreba konsolidácie je podľa rozpočtovej rady umocnená vysokým štrukturálnym deficitom a z toho prameniacim vysokým dlhom a chýbajúcou konkretizovanou komplexnou reformou dôchodkov, ktorá by mohla zásadnejšie posilniť v súčasnosti destabilizovaný dôchodkový systém.


Bez prijatia výraznejších opatrení, a teda konsolidácie verejných financií, či zmien v dôchodkovom systéme, zostane dlhodobá udržateľnosť podľa RRZ v pásme vysokého rizika aj na konci rozpočtového horizontu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie