• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Najprv odstúpenie a potom návrat Sulíka a Matoviča? Cirkus môže ďalej pokračovať

Najprv odstúpenie a potom návrat Sulíka a Matoviča? Cirkus môže ďalej pokračovať

Nateraz je viac-menej zrejmé, že koaličná dohoda stratila pevné základy.

Vládna koalícia po vyše troch týždňoch krízy javí známky prebúdzania sa zo stavu klinickej smrti. Líder SaS Richard Sulík odstúpil z postu ministra hospodárstva. Splnil tak podmienku, ktorú požadoval premiér a líder OĽaNO Igor Matovič. Podľa politológa Tomáša Koziaka sa priebežne napĺňajú predpoklady na pokračovanie súčasnej koalície, ale ešte definitívne naplnené nie sú.

Ak odstúpi z čela vlády aj Matovič, koalícia by mohla vydržať v zložení doterajších štyroch strán. Napriek tomu jej fungovanie stále vyvoláva otázniky.

Matovič nechce vo vláde ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí). Strana za ňou naďalej stojí. Nie je vylúčené, že aj Kolíková ohlási demisiu. Následne by Matovičovi nemalo nič brániť, aby sa po niečo vyše roku ako predseda vlády rozlúčil.

Celý proces záchrany koalície môže ešte skončiť v troskách, pretože aj keď Matovič pripustil odchod z čela kabinetu, členom vlády chce naďalej zostať. Zatiaľ nepovedal, aké kreslo si vo vláde predstavuje.

Špekuluje, sa, že by vystriedal súčasného ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý by mal byť nový premiér. Portál Webnoviny.sk ešte minulý týždeň informoval, že Heger by mal byť nástupcom Matoviča na čele vlády.


Ďalšou možnosťou je, že by Matovič zaujal úplne nový post a vláda by sa tak rozšírila. Na tlačovej besede to okrajovo spomenul aj Sulík. Alternatívou pre Matoviča by mohlo byť aj kreslo ministra vnútra.

Koaličná dohoda bez základov

Nateraz je viac-menej zrejmé, že koaličná dohoda stratila pevné základy. Obrazne povedané Matovič dohodu roztrhal a nezabránili mu v tom ani slávnostné podpisy koaličných poslancov na Bratislavskom hrade vlani v apríli. Pomery v koalícii sú už fakticky iné.


Matovič žiada od SaS vrátenie jedného ministerského kresla. Rozdelenie miest vo vláde podľa koaličnej zmluvy OĽaNO – Sme rodina – SaS – Za ľudí je aktuálne v pomere 8 – 3 – 3 – 2. Pôvodne mala mať SaS iba dve kreslá.

„My sme sa vzdali jedného ministerstva v prospech SaS,“ hovoril vlani v marci Matovič v prítomnosti koaličných lídrov, keď oznamovali dohodu o vytvorení vlády.

Zosadenie kritikov a nová jednota

Opustiť vládu a parlamentné funkcie majú kritici, ktorí narúšajú jednotu vo vládnom zoskupení. Premiér 21. marca hovoril, že odstúpi spolu s tými, ktorí za jeho odchod ponúkali svoju stoličku.


Odísť by mali z vlády okrem Sulíka Jana Bittó Cigániková (SaS) z miesta šéfky parlamentného zdravotníckeho výboru.


„Za seba vravím, že to, čo predviedol Igor Matovič, nie je sebareflexia, ale odstránenie ľudí, čo s ním niekedy nesúhlasili,“ povedala Webnovinám Bittó Cigániková.

Za ľudí môže pokračovať ako Sulík

Premiér Matovič požaduje okrem odchodu ministerky Kolíkovej aj odchod podpredsedu parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Kolíková pritom o odchode z vlády hovorila iba v prípade, že by Matovič zostal predsedom vlády.

„Čo sa týka fungovania vlády Igora Matoviča, ja už neviem v nej fungovať, takže pre mňa je to absolútne kľúčové,“ vyhlásila 15. marca na tlačovke Kolíková. Je možné, že nakoniec ohlási svoj koniec v Matovičovej vláde. Rovnako by sa mohol vzdať miesta podpredsedu parlamentu aj Šeliga.


„V tomto prípade to vyzerá na osobnú pomstu premiéra Na nič iné. Ešte nedávno ministerku chválil za to, že robí reformy,“ komentoval politológ Koziak požiadavku premiéra.


Podľa Koziaka neobstoja výčitky, že Kolíková bola ako štátna tajomníčka súčasťou bývalej vlády. „Takýchto príkladov je v súčasnej vláde viac. Neprekážalo to, keď sa stala ministerkou a teraz to má prekážať? Jednoducho ju chce potrestať za odbojný prístup,“ doplnil politológ.

S Matovičom za chrbtom

Je však zvláštne, že výsledkom rekonštrukcie vlády by mal byť návrat Matoviča do kabinetu. Ak by bol vicepremiérom, mohol by v prípade neprítomnosti premiéra viesť rokovania vlády.

Keby sa vrátil Matovič, tak sa chce do rekonštruovanej vlády znovu prísť aj Sulík ako minister hospodárstva. To znamená, že nič nebude brániť tomu, aby obidvaja v hádkach na rokovaniach vlády pokračovali.


„Pripadá mi to celé ako cirkus. Je to niečo nebývalé,“ zhodnotil Koziak. Podľa neho je otázne, ako dokáže nový premiér za svojim chrbtom ustáť osobný a politický tlak Matoviča. Určite by pozícia nového premiéra bola výhodnejšia, ak by Matovič podľa politológa nebol členom vlády.

Koziak si myslí, žer nový premiér bude mať čo robiť, aby Matoviča a Sulíka „ustrážil“, ak budú členmi novej vlády.


„Ten ich súboj sa neskončí. Možno budú občania ušetrení toho, že ich konflikt nebude každú chvíľu na televíznej obrazovke, lebo minister má predsa len menej dôležitejšiu funkciu ako predseda vlády. Ale to, čo sa bude diať za dverami úradu vlády, si všetci vedia predstaviť,“ uzavrel Koziak.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie