• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Nájomné bývanie má byť štandardom, Hlas v manifeste požaduje aj byty pre lekárov či učiteľov

Nájomné bývanie má byť štandardom, Hlas v manifeste požaduje aj byty pre lekárov či učiteľov

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Nájomné bývanie by malo byť štandardom a nie výsadou bohatých či výhodou ľudí v zlej sociálnej situácii. Ako informoval predseda opozičného Hlasu – SD Peter Pellegrini, pripravili manifest nájomného bývania pre diskusiu vlády a odbornej verejnosti o tejto problematike.

Rozhodovacia právomoc v rukách miest a obcí

„Prvým krokom je ponechať rozhodovaciu právomoc na rozhodnutí miest a obcí. Štát sa nemá čo starať, v ktorom meste, obci, regióne majú vyrásť nájomné byty. Najlepšie vedia primátori a starostovia, kde byty potrebujú, ak je o ne záujem,“ povedal v utorok Pellegrini.

Zároveň je podľa neho potrebné prijať zákon, na základe ktorého budú všetky pozemky vo vlastníctve štátu v intravilánoch miest a obcí bezodplatne prevedené do ich vlastníctva s tým, že tieto pozemky nemôžu predať, ale môžu ich využiť na verejnoprospešné účely, vrátane výstavby nájomných bytov.


Minimálnu obytnú plochu nájomných bytov podľa lídra Hlasu treba zvýšiť aspoň na 70 štvorcových metrov. „Musíme výrazne zvýšiť hranicu príjmu pre pridelene bytu minimálne na päťnásobok životného minima, dnes je to trojnásobok. Treba umožniť, aby starostovia alebo primátori mohli minimálne 20 percent týchto bytov prideliť niekomu bez ohľadu na príjem,“ uviedol Pellegrini a ako príklad spomenul lekárov, učiteľov, resp. niekoho, kto je pre obec alebo mesto prínosom.


Na to je podľa neho potrebné zachovať existenciu Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a zaviesť jednu celoplošnú dotáciu na meter štvorcový, pričom splátka úveru sa bude rovnať zruba splátke nájomného, ale vzhľadom na dotáciu bude vždy výrazne nižšia ako splátka hypotéky.

Zbytočne komplikovaný návrh Sme rodina

„Podľa prepočtov je dôležité nadotovať ŠFRB ročne zhruba sumou 100 miliónov eur navyše oproti terajšiemu stavu, ale garantovať, že tieto peniaze nebudú použité len na zatepľovanie a obnovu bytových domov, ale primárne na výstavbu. Ak by sme išli takouto formou navýšenia rozpočtu a odblokovania všetkých byrokratických problémov, je reálny predpoklad, že kapacita na Slovensku umožní postaviť ročne 4 – 5-tisíc bytov,“ predpokladá Pellegrini. Pokiaľ v Európskej únii je 395 bytov na tisíc obyvateľov, na Slovensku podľa neho bude v najbližších desiatich rokoch potrebné postaviť asi 6-tisíc nájomných bytov ročne.

Pellegrini zároveň kritizoval poslanecký návrh zákona o štátnej podpore nájomného bývania od hnutia Sme rodina. Nerokovala o ňom vláda ani tripartita, parlament mal o ňom na terajšej schôdzi rokovať v druhom čítaní, ale preložil ho na október. „Ten návrh je zbytočne komplikovaný. Je to niečo, čo je vymyslené zase na zelenej lúke v Bratislave, čo počíta s číslami, ktoré sú absolútne nereálne, pretože postaviť 25-tisíc bytov je už dávno za horizontom akéhokoľvek logického myslenia,“ povedal Pellegrini. Masívna výstavba nájomných bytov je jednou z hlavných priorít hnutia Borisa Kollára, ale aj súčasnej vládnej koalície.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie