• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Najmenší chrobák v Európe žije okrem Škandinávie aj v Nízkych Tatrách

Najmenší chrobák v Európe žije okrem Škandinávie aj v Nízkych Tatrách

Pierkavčeka objavili v roku 1997 na základe nálezov zo Švédska a Fínska.

22.2.2020 (Webnoviny.sk) - Najmenší chrobák v Európe, pierkavček, žije aj v Nízkych Tatrách. Výskyt tohto druhu chrobáka bol na Slovensku po prvýkrát zaznamenaný v roku 2019, kedy ho objavil entomológom Václav Kautman. Na svojej internetovej stránke to uviedla Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT).

Druh bol opísaný v roku 1997 na základe nálezov zo Švédska a Fínska. Neskôr bol nájdený aj v Nórsku, Dánsku, Luxembursku, Nemecku, Belgicku, Francúzsku, Švajčiarsku, Rakúsku, Českej republike, Veľkej Británii a v Maďarsku.

Na území Slovenska bol od roku 2019 pozorovaný celkovo na 19 miestach v rámci jedenástich lokalít. Najnovšie prítomnosť chrobáka potvrdili aj v Nízkych Tatrách. Výskyt bol potvrdený v lokalitách Pavčina Lehota, Jelšie, Malužiná – Skribňovo a Kráľova Lehota.

Našli sa aj u nás

Pierkavček meria 0,45 až 0,55 milimetra. Živí sa výtrusmi a hýfami hostiteľskej huby. Jeho hostiteľmi sú dva druhy húb tvoriace plodnice na dreve - ohňovec škľabkovitý a ohňovec bodkovaný.


Ohňovec bodkovaný, bol ako hostiteľ tohto chrobáka zaznamenaný iba v Nórsku, vo všetkých ostatných lokalitách, vrátane Slovenska, je hostiteľom druhu výlučne ohňovec škľabkovitý.

Hostiteľská huba uprednostňuje najmä vŕby, ale tvorí plodnice aj na iných druhoch stromov, z územia Česka a Slovenska sa uvádza až 23 druhov drevín osídlených touto hubou.

Možnosti pozorovaní

Pierkavček je svojim spôsobom života úzko viazaný na hostiteľskú hubu, presnejšie na jej spodnú časť – hymenofor, tvorený husto usporiadanými rúrkami. Úzke a vretenovité telo je uspôsobené na vnikanie do jednotlivých rúrok, ktoré využívajú chrobáky ako úkryt.


Jeden pierkavček vždy obýva jednu rúrku. Do jednotlivých rúrok vchádzajú hlavou dopredu a z rúrok vždy cúvajú. Opačný spôsob vnikania do rúrok nebol nikdy pozorovaný.


Okrem terénnych pozorovaní bol tento chrobák zaznamenaný aj v exikátoch hostiteľskej huby uložených v herbári Slovenského národného múzea – Prírodovedného múzea v Bratislave. Zo 48 preskúmaných herbárových položiek bol tento chrobák pozorovaný v deviatich z nich, z toho v šiestich prípadoch v položkách starších ako rok 1997, kedy bol druh popísaný. Najstaršie položky s imágami chrobáka pochádzajú z rokov 1888 a 1889.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 17. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 17 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Cítite sa výborne a plní optimizmu. Ak sa vrhnete do ťažších úloh, hravo ich zvládnete. To, o čom ste v minulosti len snívali, vám dnes samo padne do náručia.

Býk 21.4. - 21.5.

Stanovíte si vysoké ciele. V starých úlohách veľa dosiahnete. Nepúšťajte sa na novú cestu. Potrebujete získať odstup v pohľade na vaše citové problémy.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nič neurýchľujte, vyčkajte, kým sa vyjadria ostatní. Konajte tak, aby nikto nemal dojem, že sa vnucujete. Večer sa niekto ohlási a získate nečakaný dar.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaša finančná situácia sa môže nečakane zlepšiť. Môže prísť aj k zaujímavej dohode. V každom prípade však prežijete zaujímavý deň a rozhodne sa nebudete nudiť.




Všetky Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie