• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Najmenej rozvinuté okresy Slovenska by mali získať milióny eur, vzniknú aj stovky pracovných miest

Najmenej rozvinuté okresy Slovenska by mali získať milióny eur, vzniknú aj stovky pracovných miest

Vďaka realizácii projektov by v 20 najmenej rozvinutých okresoch Slovenska malo priamo vzniknúť 401 pracovných miest.

18.12.2019 (Webnoviny.sk) - Najmenej rozvinuté okresy Slovenska získajú takmer 16,5 mil. eur. Vyplýva to z návrhu ich ročných priorít na rok 2020, ktorý v stredu schválila vláda. Materiál predložil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Ide o okresy Bardejov, Gelnica, Kežmarok, Košice-okolie, Levoča, Lučenec, Medzilaborce, Michalovce, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Snina, Sobrance, Stropkov, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš a Vranov nad Topľou. Celkovo vláda podporila 228 subjektov, z toho 19 patrí do kategórie veľkých podnikov.

Nadpriemerná nezamestnanosť

"Realizáciou projektov vznikne 401 priamo vytvorených pracovných miest a 25 miest vznikne nepriamo," uvádza sa ďalej v materiáli. Nové pracovné príležitosti by mali ľudia získať v odvetví priemyslu, poľnohospodárstva, cestovného ruchu, ale aj v lesníctve či potravinárstve.

"Materiálom sa navrhuje skupina aktivít a projektov, ktorej cieľom je podpora a tvorba pracovných miest v okresoch s dlhodobo nadpriemernou mierou nezamestnanosti. Diverzifikácia typov opatrení má zabezpečiť tvorbu pracovných príležitostí v rôznorodých oblastiach," konštatuje návrh.

Finančné prostriedky budú putovať mestám, obciam ale aj firmám. Kežmarok napríklad získa 350 tis. eur na rekonštrukciu a modernizáciu zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby a ďalších 300 tis. eur na dobudovanie infraštruktúry pre priemyselný park Kežmarok – Pradiareň.

Žiadané služby

Na modernizáciu hokejovo-hokejbalového areálu v Spišskej Belej, ako aj na vybudovanie vonkajšieho bazéna v Medzilaborciach pôjde zhodne po 200 tis. eur a na rekonštrukciu rekreačno-športovej a oddychovej zóny pri areáli kaštieľa Strážky 150 tis. eur.

Spoločnosť Ecolution, s.r.o. bude môcť použiť 160 tis. eur na rozšírenie sortimentu pekárne a výrobnej kapacity pivovaru zabezpečením potrebnej technológie pre výrobu remeselného kváskového chleba a technológie pre výrobu a distribúciu regionálneho remeselného piva a AGRO CS Slovakia, s.r.o 150 tis. eur na rozšírenie spevnených plôch a vybudovanie spojovacej komunikácie vo svojom areáli za účelom zvýšenia produkcie organických hnojív.

EAST REGION, s.r.o. zase 120 tis. eur na rozšírenie podnikateľských služieb o netradičné a na okolitom trhu žiadané služby s následným rozvojom zamestnanosti.

Ročné priority

Návrhy predložili jednotlivé okresné úrady podľa zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov. Pripravili ich v spolupráci s miestne príslušnými výbormi, Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, vyšším územným celkom, v ktorého obvodoch majú sídla, s obcami, ktoré sa nachádzajú v ich územnom obvode a ostatnými sociálno-ekonomickými partnermi.

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu pripravil materiál na základe predložených ročných priorít okresnými úradmi po ich prerokovaní Radou pre rozvoj najmenej rozvinutých okresov.

Do zoznamu najmenej rozvinutých okresov patrí ten okres, v ktorom miera evidovanej nezamestnanosti bola za sledované obdobie vyššia ako 1,5-násobok priemernej miery evidovanej nezamestnanosti na Slovensku. Ich zoznam vedie Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR a prehodnocuje ho každý štvrťrok.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie