• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Najinteligentnejším mestom sveta je Singapur, Bratislava si o niekoľko priečok polepšila

Najinteligentnejším mestom sveta je Singapur, Bratislava si o niekoľko priečok polepšila

V prvej desiatke sú aj Helsinki, Zürich, Auckland, Oslo, Kodaň, Ženeva, Tchaj-pej, Amsterdam a New York.

19.9.2020 (Webnoviny.sk) - Singapur sa umiestnil na prvom mieste v druhom ročníku globálneho Smart City Indexu zameraného na hodnotenie miest z hľadiska potrieb občanov. Bratislava obsadila spomedzi 109 hodnotených miest 76. pozíciu a medziročne si polepšila o osem priečok.

Hodnotili stovky obyvateľov

V prvej desiatke najinteligentnejších miest sú aj Helsinki, Zürich, Auckland, Oslo, Kodaň, Ženeva, Tchaj-pej, Amsterdam a New York.

Do hodnotenia sa zapojili stovky obyvateľov, ktorí sa zamerali na technológie a organizáciu ich miest z hľadiska piatich oblastí, a to zdravie a bezpečnosť, mobilita, aktivity, pracovné a vzdelávacie príležitosti a správa mesta.

Bratislava si svoje postavenie oproti predchádzajúcemu roku zlepšila, najviac sa jej darí v niektorých oblastiach zdravia a bezpečnosti, a to najmä z hľadiska pocitu bezpečnosti na verejnosti a nízkej úrovne znečistenia ovzdušia.

Najviac kritizovali mobilitu

Druhou oblasťou sú príležitosti, kde bola pozitívne hodnotená kvalita škôl a dostupnosť pracovných miest.



Nedarí sa jej naopak v oblasti dostupnosti lacného nájomného bývania či kvality zdravotných služieb a najväčšiu kritiku utŕžila v hodnotení mobility (pre zápchy a nízku kvalitu verejnej dopravy) a zelených priestranstiev.


Susedná Viedeň sa umiestnila na 25. mieste, Praha na 44., Varšava na 55. a Budapešť skončila tesne za Bratislavou na 77.

Praha sa prepadla

Skokanmi oproti prvému roku sa stali New York (zlepšenie o 28 pozícií na 10.), ďalej Washington D.C., Medellín alebo saudský Rijád.


V opačnom smere sa najviac posunuli Lyon (prepad o 28 priečok na 51.), Praha, Madrid, ale aj čínske mestá Shenzen, Šanghaj a Peking.


Oproti minulému roku do rebríčka pribudli Mníchov, Manchester, Hamburg, Newcastle, Phoenix, Tallinn a Marseille.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie