• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Najdlhšia estakáda a viacero mostov, práce na rýchlostnej ceste R2 Kriváň - Mýtna stále pokračujú

Najdlhšia estakáda a viacero mostov, práce na rýchlostnej ceste R2 Kriváň - Mýtna stále pokračujú

Úsek R2 Kriváň – Mýtna je vo výstavbe od marca 2020, stavebné práce mali pôvodne trvať štyri roky, teda 1 460 dní, do marca 2024.

Výstavba úseku rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna v dĺžke vyše deväť kilometrov pokračuje na všetkých mostoch vrátane budúcej najdlhšej estakády Slovenska.

Kedy sa práce ukončia?

Pre ďalší postup výstavby mostov bolo dôležité zrealizovať preložku cesty prvej triedy I/16. Národná diaľničná spoločnosť, a. s., (NDS) o tom informovala v pondelok s tým, že tento míľnik majú za sebou, pričom doprava je vedená po preloženej a upravenej ceste I/16.

Mostní experti majú odteraz lepší prístup k miestu, kde sa pripravujú na položenie základov ďalšieho z mostov. NDS neinformovala, kedy bude úsek R2 Kriváň – Mýtna dokončený. Stavebné práce, trvajúce skoro tri roky, mali byť pôvodne hotové do jari budúceho roka, po uzavretí posledného dodatku k zmluve sa môžu predĺžiť do roku 2025.

Výstavba napreduje

„Rovnako napreduje aj výstavba budúcej najdlhšej estakády Slovenska s dĺžkou vyše štyroch kilometrov. Tento most je stavebne rozdelený do dvoch celkov, pričom pri oboch je špeciálne zakladanie už takmer hotové,“ uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Na prvej časti estakády je vysunutých šesť z trinástich segmentov, zo siedmeho segmentu je zabetónovaná spodná doska a steny nosnej konštrukcie, práce momentálne pokračujú na armovaní hornej dosky konštrukcie.

Údolie estakád podľa diaľničiarov pozostáva z viacerých mostov, práce pokračujú na všetkých rozostavaných. „Viac než 1,6-kilometrový most na konci úseku, v extraviláne obcí Mýtna a Píla má takisto hotovú väčšinu špeciálneho zakladania. Prebiehajú tu práce na spodnej stavbe a priečnikoch a takisto na nosných konštrukciách,“ dodala Žgravčáková. Táto estakáda sa podľa nej realizuje metódou výsuvnej skruže, na ľavom moste je zabetónovaných desať etáp a na pravom moste päť.

Cena a čas výstavby

Úsek R2 Kriváň – Mýtna je vo výstavbe od marca 2020, stavebné práce mali pôvodne trvať štyri roky, teda 1 460 dní, do marca 2024. Tento termín už nebude dodržaný, keďže podľa najnovšieho dodatku k zmluve o dielo z decembra minulého roka je lehota výstavby predĺžená na 1 752 dní od začiatku výstavby, teda približne o necelých tristo dní, resp. desať mesiacov. V takom prípade by mohol byť úsek dokončený pravdepodobne v roku 2025.

Dôvodom je posunutie dvoch míľnikov – začatia zakladania mostov a ukončenia ich nosnej konštrukcie o spomínaných skoro tristo dní. Dodatok je zverejnený v centrálnom registri zmlúv. Zhotoviteľom stavby je združenie stavebných spoločností Doprastav, a. s., Strabag, s.r.o., Eurovia SK, a. s. a Eurovia CS, a. s., úsek R2 sa zaviazali dokončiť pôvodne za vyše 232 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty. Zmluvné dodatky majú objem zatiaľ zhruba 3,6 milióna eur bez dane.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie