• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Najčastejšou príčinou straty zraku je jedno očné ochorenie, vyskytuje sa najmä u ľudí nad 50 rokov

Najčastejšou príčinou straty zraku je jedno očné ochorenie, vyskytuje sa najmä u ľudí nad 50 rokov

Vekom podmienená degenerácia makuly má dve formy, suchú a vlhkú.

Počet pacientov s vekom podmienenou degeneráciou makuly, ktorá je najčastejšou príčinou straty zraku, bude v nasledujúcich rokoch stúpať.

Tento trend odborníci predpokladajú vzhľadom na rast a starnutie populácie, uviedli v tlačovej správe pri príležitosti Svetového dňa zraku Únia slabozrakých a nevidiacich Slovenska, občianske združenie Za zdravé oči a farmaceutická spoločnosť Novartis. Spomedzi pacientov s trvalou stratou zraku tvoria pacienti s vekom podmienenou degeneráciou makuly až 45 percent.

Ochorenie, ktoré si často ľudia ani nevšimnú, no má veľmi rýchly progres, sa týka predovšetkým ľudí nad 50 rokov, pričom jeho výskyt vekom stúpa. Zasahuje centrálnu časť sietnice oka, teda makulu.

Dve formy ochorenia

Vekom podmienená degenerácia makuly má dve formy, suchú a vlhkú. Suchá forma, ktorá má pomalší progres, je v populácii početnejšie zastúpená a k strate videnia pri nej dochádza postupne. Vzniká, keď sa v sietnici uložia splodiny metabolizmu, napríklad vo forme takzvaných drúz, prípadne dochádza k zmenám štruktúry sietnice.

V makule prichádza k strate buniek a fotoreceptorov, ostáva v nej menej funkčného tkaniva. Vlhká forma ochorenia sa vyskytuje asi v 15 percent prípadov a tým, že postupuje veľmi rýchlo, je teda nebezpečnejšia. Môže sa vyvinúť aj u 20 percent pacientov so suchou formou ochorenia.


Pri vlhkej forme v mieste najostrejšieho videnia, teda v makule, začnú nekontrolovateľne rásť nové cievy. Ich pôsobením vznikne opuch, krvácanie alebo jazva. Postupne sa poškodzujú jednotlivé vrstvy sietnice, fotoreceptory, ktoré potrebujeme na to, aby sme dobre videli.

Treba ihneď zasiahnuť

„Človeku sa v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov videnie začne dramaticky zhoršovať, väčšinou iba na jednom oku. Preto treba ihneď zasiahnuť, aby nevznikali nezvratné zmeny. Liečba na toto ochorenie je dostupná, rozhodujúci je však včasný záchyt ochorenia,” vysvetľuje očný lekár Pavol Kusenda.

Na vyšetrenie k odborníkovi je však potrebné si niekedy počkať. Rýchlu pomoc vie v tomto smere poskytnúť samovyšetrenie Amslerovou mriežkou, ktorú odporúčajú aj oční lekári. Stačí si zakryť jedno oko a druhým sa sústrediť na čierny bod v strede Amslerovej mriežky. Ak človek vidí obraz rovnako, jeho zrak je v poriadku a stačí, keď sa otestujete o mesiac.


Ak by ho však videl zdeformovane, napríklad vlnité alebo zahmlené čiary či vynechaný obraz, je nutné navštíviť očného lekára. Amslerova mriežka je dostupná v ambulanciách oftalmológov, ako aj na webovej stránke Slovenskej oftalmologickej spoločnosti.

Bariérou bude aj vlastná domácnosť

Ak už bola degenerácia makuly diagnostikovaná, je možné ochorenie spomaliť pomocou biologickej liečby. Využíva sa takzvaná anti-VEGF liečba, ktorá je namierená proti takzvanému vaskulárnemu endoteliálnemu rastovému faktoru.

„Ak je ochorenie neliečené, môže kompletne zmeniť kvalitu života človeka. Vo veľmi krátkom čase sa preňho môže stať problémom a bariérou aj jeho vlastná domácnosť. V takom prípade s klientom, okrem iného, riešime úpravu domáceho prostredia tak, aby preňho bolo bezpečné a zároveň praktické,” doplnila za Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska Eliška Fričovská.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie