• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Nadácia Zastavme korupciu žiada o prehodnotenie komisií, ktoré vyberajú nových sudcov

Nadácia Zastavme korupciu žiada o prehodnotenie komisií, ktoré vyberajú nových sudcov

V databáze súdnej rady, z ktorej sa zostavuje časť výberovej komisie, sa nachádzajú aj osoby, ktorým hrozí trestné, či disciplinárne stíhanie alebo sú s nimi spojené iné podozrenia.

2.11.2020 (Webnoviny.sk) - Nadácia Zastavme korupciu poslala list predsedovi Súdnej rady SR Jánovi Mazákovi s prosbou, aby zabezpečil čo najlepšie zloženie výberových komisií, ktoré vyberajú nových sudcov. Mimovládna organizácia to uviedla v súvislosti s akciami Plevel, Vichrica a Búrka.

Vážne podozrenia voči členke komisie

Ako pripomínajú, v databáze súdnej rady, z ktorej sa zostavuje časť výberovej komisie, sa nachádzajú aj osoby, ktorým hrozí trestné, či disciplinárne stíhanie alebo sú s nimi spojené iné podozrenia. V tlačovej správe o tom informovala riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Organizácia poukazuje na to, že v komisii, ktorá naposledy vyberala nových sudcov bola členkou aj sudkyňa Najvyššieho súdu SR Dana W., voči ktorej vyplynuli závažné podozrenia v rámci vyšetrovania kauzy Plevel. Svedkyňa vypovedala, že ju mala sudkyňa zastrašovať, aby nevypovedala voči obvinenému kolegovi.

Medzi kandidátmi na členov komisie je aj bývalá predsedníčka súdnej rady, ktorú vo svojich výpovediach spomínajú dvaja sudcovia obvinení v kauze Búrka. V zozname sa ďalej nachádza sudca Imrich V., okolo ktorého sú podozrenia v súvislosti s komunikáciou Mariana K. v aplikácii Threema. Podľa nadácie je tiež sudca symbolom rodinných prepojení v justícii. „Pochybnosti vzbudzuje aj fakt, že odmietol zbaviť mlčanlivosti sudcov, ktorých výpovede boli dôležité pri vyšetrovaní kauzy Unipharma,“ dodala nadácia.

Chcú osobnosti s nespochybniteľným kreditom

Kandidátom do komisie je aj sudkyňa, ktorá podľa medializovaných informácií počas pôsobenia na okresnom súde obchádzala elektronickú podateľňu. „Viacero osôb na zozname nepožíva nielen našu dôveru, ale ani dôveru odbornej verejnosti,“ konštatuje Petková. „Súdnu radu sme preto požiadali, aby prehodnotila zoznam kandidátov na členov výberových komisií,“ povedala advokátka spolupracujúca s Nadáciou Marianna Leontiev.

Je dôležité, aby vo výberovom procese uspeli len takí kandidáti, ktorí budú mať jasné hodnotové a morálne nastavenie. Ak to tak má byť, tak aj členovia komisií musia byť osobnosti s nespochybniteľným kreditom,“ dodala Leontiev s tým, že je dôležité, aby sa tak javili aj verejnosti.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie