• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Naď vysvetlil starostom a primátorom obrannú dohodu s USA, ukázal fakty a odmietol dezinformácie

Naď vysvetlil starostom a primátorom obrannú dohodu s USA, ukázal fakty a odmietol dezinformácie

Minister poprosil predstaviteľov samospráv o zodpovednosť v súvislosti s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA.

22.2.2022 (Webnoviny.sk) - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) na dnešnom stretnutí poprosil predstaviteľov samospráv o zodpovednosť v súvislosti s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA. Šéf rezortu obrany sa  stretol na ministerstve so starostami a primátormi a predložil im fakty o dohode a odmietol všetky dezinformácie, ktoré o nej kolujú.

Tlačovú správu poskytla hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková.

Dohoda nemá súvis s nákupom stíhačiek

Nevidím zmysel v ustupovaní prízemným klamstvám a podieľaní sa na šírení strachu a lží. Myslím, že dnes sme sa v tomto zhodli. Bola to naozaj konštruktívna diskusia,“ uviedol Naď, ktorý poskytol primátorom informácie založené na faktoch. Pripomenul, že Dohoda o obrannej spolupráci nemá súvis s nákupom stíhačiek F-16, ktorý bol uskutočnený ešte v roku 2018 a ani s rekonštrukciou letiska Sliač.

Zopakoval však, že na Slovensku pre dohodu nevzniknú americké základne, nedovezú sa žiadne zbrane hromadného ničenia a nebude žiadne uzatváranie cesty medzi Banskou Bystricou a Sliačom a zaberanie súkromného majetku. „Toto všetko sú témy, ktoré s obľubou zneužívajú extrémisti a klamári,“ zopakoval šéf rezortu obrany. Prítomných ubezpečil, že všetky kroky rezortu obrany v tomto smere sú v súlade s legislatívou, bezpečnosťou a záujmami tejto krajiny, teda aj jej obyvateľov.

Informovali o modernizačných projektoch

Generálny riaditeľ Sekcie majetku a infraštruktúry MO SR Ján Bučan a zástupca náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Svoboda informovali prítomných o konkrétnych modernizačných projektoch, ktoré rezort plánuje realizovať na vojenskom letisku Sliač. Rezort do rekonštrukcie v priebehu troch až štyroch rokov investuje viac ako 100 miliónov eur.

V rámci modernizácie budú budované nové rolovacie dráhy, trafostanica či napríklad vstupné brány a kompletne bude už tento rok vymenený aj letiskový prehľadový radar. Rezort obrany pritom zdôraznil, že všetky pripravované a realizované projekty rátajú s civilnou prevádzkou na letisku Sliač. Súčasťou projektov sú aj opatrenia v prospech občanov priľahlých oblastí, ako napríklad vybudovanie odrážačov hluku alebo novej prístupovej cesty, ktorá odľahčí komunikácie v meste Sliač.

Návrh na pracovnú skupinu

Počas prvej etapy modernizácie sa v súvislosti s rekonštrukciou letiska pripravuje a realizuje celkovo 14 projektov prostredníctvom agentúry NATO pre podporu a obstarávanie (NATO Support and Procurement Agency - NSPA), 11 projektov v rámci Programu bezpečnostných investícií NATO (NSIP) a osem projektov v réžii MO SR. V druhej etape v rokoch 2026 až 2030 plánuje rezort obrany ďalších 11 projektov.

Primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová predniesla počas stretnutia návrh na zriadenie pracovnej skupiny k problematike rekonštrukcie letiska, s čím ostatní zástupcovia samospráv a MO SR súhlasili.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie