• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Naď: Slovensko je ochotné darovať Ukrajine systém S-300, potrebuje však náhradu (video)

Naď: Slovensko je ochotné darovať Ukrajine systém S-300, potrebuje však náhradu (video)

Štvrtková návšteva Lloyda Austina je prvou návštevou amerického ministra obrany na Slovensku po 20 rokoch.

17.3.2022 (Webnoviny.sk) - Slovensko je ochotné darovať protivzdušný systém S-300 Ukrajine, potrebuje však náhradu. Zdôraznil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vo štvrtok na tlačovej besede po rokovaní s ministrom obrany Spojených štátov amerických Lloydom Austinom v Bratislave.

Rokovania so spojencami

Naď doplnil, že Slovensko o tejto téme rokuje so spojencami, ale darovaním systému bez jeho náhrady by vznikla bezpečnostná diera na Slovensku aj v NATO.

Americký šéf rezortu obrany skonštatoval, že Ukrajine je potrebné pomôcť a podporovať ich ozbrojené sily v tom, čo im funguje v boji s Ruskou federáciou. „Rozprávame sa viacerými partnermi a spojencami, aby sme im dali čo najviac spôsobilostí, aby sme neustále pomáhali Ukrajincom," povedal s tým, že Ukrajine sa doposiaľ darí zabrániť tomu, aby Rusko ovládlo vzdušný priestor.

Naď tiež spomenul, že štvrtková návšteva Lloyda Austina je prvou návštevou amerického ministra obrany na Slovensku po 20 rokoch.

Východné krídlo NATO

Partneri spolu diskutovali o obrane Slovenskej republiky a východného krídla NATO a tiež o situácii na Ukrajine.

„Prediskutovali sme dosť výrazne to, ako budeme hľadať spoločné cesty a aj realizujeme spoločné kroky v pomoci našim priateľom na Ukrajine. Kroky koordinujeme v rámci NATO a tiež spoločne na bilaterálnej úrovni so Spojenými štátmi americkými, aby sme posilnili obranu Ukrajiny. Ukrajina si to zaslúži," uviedol Naď.

Ministri sa tiež rozprávali o záväzkoch krajín Aliancie. Zdôraznili, že záväzok dvoch percent HDP na obranu nie je cieľom, ale je základom. Naď informoval, že niektorí spojenci plánujú dávať na obranu aj tri percentá HDP. Rozprávali sa tiež o modernizácii Ozbrojených síl SR.

Témou stretnutia bol aj príspevok USA do jednotky NATO, ktorá na Slovensku vznikne. „Chceme posilniť našich spojencov a budeme pripravení nasadiť naše jednotky aj do predsunutej prítomnosti," doplnil Austin.

Slovinsko pošle na Slovensko desiatky vojakov, pomôžu posilniť východné krídlo NATO

Slovinská republika sa rozhodla poskytnúť do 200 vojakov v rámci predsunutej vojenskej prítomnosti NATO na Slovensku. Informoval o tom na štvrtkovej spoločnej tlačovej besede s ministrom obrany Slovinska Matejom Toninom šéf slovenského rezortu Jaroslav Naď (OĽaNO).

Slovinsko vyšle celú jednu rotu

Šéfovia rezortov obrany oboch krajín vo štvrtok rokovali v Bratislave. Ako Naď doplnil, v najbližších týždňoch budú nasledovať ďalšie kroky smerujúce k tomu, aby Slovensko mohlo privítať slovinských vojakov.

Podľa schváleného vládneho materiálu malo na Slovensko prísť do 600 vojakov z Českej republiky, do 200 vojakov z Holandska, do 100 vojakov z Poľskej republiky, do 100 vojakov zo Slovinska, do 400 vojakov zo Spojených štátov amerických a do 700 vojakov z Nemecka.

Zvládnutie prílevu utečencov

Matej Tonin vysvetlil, že množstvo vyslaných slovinských vojakov sa zvýšilo preto, že chcú poslať na Slovensko celú jednu rotu. „Som si istý, že budete spokojní so slovinskými vojakmi, ktorí sú profesionáli. Pomôžeme posilniť východné krídlo NATO,“ dodal slovinský minister obrany.


Ministri sa rozprávali aj o situácii na Ukrajine. „Obaja si uvedomujeme na základe informácii, ktoré máme, a na základe diskusii, ktoré prebiehajú v EÚ a NATO, čo je potrebné dnes urobiť, aby sme pomohli Ukrajine. Som veľmi rád, že na jednej strane spolupracujeme v oblasti pomoci Ukrajine a na druhej strane nám Slovinsko pomáha v humanitárnej oblasti, aby sme zvládli prílev utečencov,“ pokračoval Naď.

Obrana východného krídla

Témou rokovania bola aj reflexia ozbrojených síl na vojnu na Ukrajine.

„Včera sme si to spoločne vypočuli aj na rokovaní ministrova obrany členských krajín NATO, že obranné výdavky vo výške dvoch percent HDP sú minimum,“ zdôraznil s tým, že je to potrebné pri modernizácii ozbrojených síl.


Naď tiež informoval, že NATO a Európska únia prijímajú zásadné rozhodnutia k zmene prístupu k obrane východného krídla aliancie. NATO tiež schvaľuje novú strategickú koncepciu a EÚ nový strategický kompas.


„Zhodujeme sa na tom, že nová realita, ktorú Rusko prinieslo do celej Európy, musí byť jasne reflektovaná v týchto dokumentoch, aby bolo jasné, komu ide o mier, slobodu a kto je narušiteľom, agresorom,“ doplnil Naď.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie