• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Naď sa do nákupu ďalších vrtuľníkov pre ozbrojené sily nehrnie, rozhodnutie nechá na svojho nástupcu

Naď sa do nákupu ďalších vrtuľníkov pre ozbrojené sily nehrnie, rozhodnutie nechá na svojho nástupcu

Podľa programových plánov týkajúcich sa vrtuľníkového letectva by Slovensko malo mať 18 kusov techniky.

5.11.2021 (Webnoviny.sk) - Nákup ďalších vrtuľníkov pre Ozbrojené sily SR (OS SR) nie je otázka na toto volebné obdobie. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v súvislosti s obstarávaním dvoch viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk, ktoré odobrila na začiatku júna vláda.

Slovensko nakúpi nové vrtuľníky s využitím 50 miliónov dolárov od vlády Spojených štátov amerických (USA). Naď počas svojej nedávnej návštevy USA pripomenul, že spolu s dvoma novými vrtuľníkmi Black Hawk bude mať Slovensko 11 vrtuľníkov, no vo všetkých programových plánoch týkajúcich sa vrtuľníkového letectva sa hovorilo o 18.

Polovicu nákladov zaplatia USA

„To znamená, že niekedy v budúcnosti predpokladám, že už môj nástupca alebo niektorí z mojich nástupcov budú riešiť nákup ďalších siedmich vrtuľníkov, ale určite to nie je otázka pre toto volebné obdobie,“ povedal.

Nové vrtuľníky by mali na Slovensko priletieť niekedy v roku 2023. Celkové náklady kontraktu sú vo výške 111,4 miliónov amerických dolárov (USD) bez DPH. Z tejto sumy rezort obrany zaplatí sumu 61,4 miliónov USD na splátky. Ministerstvo teda ešte vrtuľníky nemuselo začať splácať.

„Tam bola tá veľká výhoda, že 50 percent nákladov zaplatili spojené štáty v rámci grantového programu, ktorý vláda Spojených štátov poskytla Slovenskej republike. Konkrétne 50 miliónov dolárov. Prvý rok sa v podstate splácajú z peňazí, ktoré poskytli Spojené štáty a až od budúceho roka začneme splácať aj my,“ vysvetlil šéf rezortu obrany.

Využívať by ich mohla aj polícia

Podľa Naďa sa nové vrtuľníky už začali vyrábať. Určené by mali byť pre špeciálne sily OS SR. Využívať by ich však mohla aj polícia.

"Na základe dohody, ktorú sme uzavreli aj s pánom ministrom Mikulcom, už dnes poskytujeme naše vrtuľníky Black Hawk pre Policajný zbor pri špeciálnych policajných zásahoch a samozrejme tie vrtuľníky, ktoré budú špeciálne vybavené na zásahy, budeme takisto veľmi radi poskytovať,“ uzavrel Naď.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie