• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Na Zem dopadol z čínskej rakety Dlhý pochod 5B poriadny kus vesmírneho odpadu

Na Zem dopadol z čínskej rakety Dlhý pochod 5B poriadny kus vesmírneho odpadu

Takmer 18-tonová časť rakety je najväčší kus vesmírneho odpadu, ktorý nekontrolovateľne dopadol na Zem, od roku 1991.

12.5.2020 (Webnoviny.sk) - V pondelok dopadol do Atlantického oceána jeden z najväčších nekontrolovaných kusov vesmírneho odpadu za ostatné tri desaťročia.

Jadro čínskej rakety Čchang-čeng 5B (Dlhý pochod 5B), ktorá 5. mája vyniesla na orbitu prototyp novej vesmírnej lode, preletel priamo ponad Los Angeles a New York a napokon po 17:30 stredoeurópskeho letného času dopadol do Atlantiku pri pobreží západnej Afriky. Informuje o tom televízia CNN.

Štvrtý najväčší kus odpadu

Takmer 18-tonová časť rakety je najväčší kus vesmírneho odpadu, ktorý nekontrolovateľne dopadol na Zem, od roku 1991 a štvrtý najväčší vôbec.

Väčšie boli len vesmírna stanica Skylab v roku 1979, časť rakety, ktorá vyniesla Skylab, v roku 1975 a orbitálna stanica Saľut 7 v roku 1991.

Do zoznamu by sa dal podľa CNN zaradiť aj havarovaný raketoplán Columbia z roku 2003, ktorý začal byť nekontrolovateľný pri pristávaní na Zem.

Ťažko predpovedateľný dopad

Návrat objektu a miesto jeho dopadu bolo do poslednej chvíle ťažké predpovedať. "Problémom je, že prechádza atmosférou horizontálne a veľmi rýchlo a je náročné predpovedať, kedy napokon dopadne," uviedol pre CNN astronóm Jonathan McDowell z amerického Centra pre astrofyziku Harvardovej univerzity a Smitshonovho inštitútu.

Dopad do Atlantického oceána pri pobreží Mauritánie neskôr potvrdilo americké ministerstvo obrany.

Viac k téme: Čchang-čeng 5B, Dlhý pochod 5B, raketa, vesmírny odpad

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie