• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Na východe Slovenska vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, vyliate potoky zaplavovali domy i záhrady (foto)

Na východe Slovenska vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, vyliate potoky zaplavovali domy i záhrady (foto)

V mnohých prípadoch boli lokálne povodne spôsobené vnútornými vodami a stekaním vôd z okolitého prostredia.

13.7.2021 (Webnoviny.sk) - Slovenský vodohospodársky podnik (SPV) eviduje sedem obcí z okresov Prešov, Sabinov a Bardejov, v ktorých v utorok 13. júla ráno platí vplyvom lokálnych zrážok v posledných dňoch vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity (SPA).

V okrese Prešov sú to obce Malý Šariš, Miklušovce, Župčany a Rokycany, v okrese Bardejov obce Lenartov a Zborov a v okrese Sabinov platí najvyšší SPA pre obec Miľpoš. Ako informoval agentúru SITA hovorca SVP Marián Bocák, v mnohých prípadoch boli lokálne povodne spôsobené vnútornými vodami a stekaním vôd z okolitého prostredia.

Bahno zahatilo cestu

Obce Lenartov a Malý Šariš majú po intenzívnych zrážkach vyhlásený III. SPA už od nedele, kedy v dôsledku prudkej búrky a prívalovej vody zaplavilo vodou z okolitých polí aj osadu za vodným tokom Svinka v obci Rokycany.

V Miklušovciach spôsobil prívalový nočný dážď zaplavenie záhrad a rodinných domov. „Voda z polí okolo druhej hodiny ráno zaliala záhrady, prízemie rodinných domov, garáže na troch miestach v obci. Bahno a kamene z polí zahatili priekopu a štátnu cestu, aj miestnu komunikáciu, ktorá nebola priechodná od 6. hodiny,“ uviedol Bocák.

V Župčanoch sa z koryta vylial miestny Župčiansky potok, ktorý zaplavil miestne komunikácie, studne, pivnice a dvory rodinných domov, ako aj poľnohospodárske pozemky. V obci Zborov prudko vzrástli vodné hladiny tokov v obci, ktoré upchali rúrový priepust. Následne sa vylial z koryta ľavostranný prítok potoka Kamenec.

Vylial sa Jarabinský potok

Ako dodal Bocák, ďalších šesť obcí s III. SPA evidujú vodohospodári k utorňajšej 6. hodine rannej aj v okrese Stará Ľubovňa. Okrem Staroľubovnianskeho okresu a obce Jarabina majú problémy aj v Mníšku nad Popradom, Sulíne, Kremnej aj Hraničnom.

„V súčasnosti je v teréne 40 pracovníkov a 25 kusov techniky, ktorí vykonávajú bezprostredné zabezpečovacie po povodni na miestach, kde je to možné,“ skonštatoval hovorca SVP.

V samotnom meste Stará Ľubovňa sa po prudkej prietrži mračien vylial Jarabinský potok. Zaplavil areál futbalového štadióna, tenisovej haly, tenisových kurtov a prevádzky pohostinstva, rovnako aj niektoré ulice.

Na odstránení budú pracovať niekoľko dní

Ako agentúru SITA informovala operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, hasiči počas pondelkového popoludnia zasahovali v súvislosti s nepriazňou počasia celkovo v deviatich prípadoch v okresoch Prešov, Bardejov, Sabinov a Stará Ľubovňa.

„Išlo o odstraňovanie prekážok, čerpanie vody z komunikácií, z garáži a suterénov pivníc rodinných domov,“ uviedla operačná dôstojníčka. Celkovo hasiči nasadili 26 príslušníkov a desať kusov techniky. V Staroľubovnianskom okrese mali v súvislosti s počasím ešte ďalšie štyri zásahy, týkali sa rovnako odčerpávania vody a odstraňovania spadnutých stromov.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní




počasie



Škody spôsobili výdatné zrážky, v dôsledku ktorých sa niekde vyliali potoky či zosunula pôda zo svahov. Na odstraňovaní škôd sa bude v jednotlivých obciach pracovať niekoľko dní.

Najhoršie dopadla Jarabina

Najhoršia situácia bola v obci Jarabina, v záchranných prácach a odstraňovaní škôd po pondelkovej prívalovej povodni tam pokračujú aj dnes ráno. V obci sa vylial potok Malý Lipník, poškodil hlavne cesty, jednu z miestnych komunikácií odplavilo. Zničené sú aj lávky, ktoré premosťovali miestny potok.

Hladina vodných tokov sa zvýšila v Mníšku nad Popradom po silnej búrke. Rovnako po silných prívalových dažďov nastala podobná situácia aj v Sulíne, kde sa zosunula pôda z lesov na cestu. Vzostup hladín vodných tokov pre intenzívne dažde hlási aj obec Kremná. V obci Hraničné sa po výdatných zrážkach dvihol potok Hraničná a Eliašovka.

Podmylo tam svahy a poškodilo oporné múry, ktoré regulujú potok. Okrem toho voda poškodila miestne komunikácie, mosty a lávky. Podľa Bocáka tiež odplavilo poľnohospodársku pôd na neupravených častiach, čo ohrozilo miestnych obyvateľov, zástavbu i obmedzilo prístup k rodinným domom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie