• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Na Ukrajine pravdepodobne zomrelo už toľko vojakov ako počas sovietskej vojny v Afganistane

Na Ukrajine pravdepodobne zomrelo už toľko vojakov ako počas sovietskej vojny v Afganistane

Britské ministerstvo obrany predpovedá, počet obetí, ktorý rastie, sa stane očividnejší pre ruskú verejnosť a „nespokojnosť s vojnou a ochota vyjadriť to, pravdepodobne stúpnu".

23.5.2022 (Webnoviny.sk) - Počas prvých troch mesiacov vojny na Ukrajine pravdepodobne zomrel podobný počet ruských vojakov ako počas deväťročnej vojny Sovietskeho zväzu v Afganistane. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v najnovšej aktualizácii spravodajských informácií o vojne na Ukrajine.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Vysoký počet obetí počas ofenzívy na Donbase sa dá vysvetliť kombináciou nízkej úrovne taktiky, obmedzeného vzdušného krytia, nedostatku flexibility a prístupu velenia, uviedol britský rezort obrany. Informuje o tom portál bbc.com.

Britské ministerstvo obrany predpovedá, počet obetí, ktorý rastie, sa stane očividnejší pre ruskú verejnosť a „nespokojnosť s vojnou a ochota vyjadriť to, pravdepodobne stúpnu". Sovietsky zväz v afganskom konflikte stratil najmenej 15-tisíc vojakov. Vojna v Afganistane sa považuje za jeden z dôvodov, ktoré viedli k rozpadu Sovietskeho zväzu.

Ruské sily kontrolujúce ukrajinský Mariupoľ začali vyžadovať povolenia pre vjazd a výjazd áut z okupovaného mesta. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na poradcu mariupoľského starostu Petra Andriuščenka. Ten zároveň varoval, že pribúdajú deportácie Ukrajincov z regiónu.


Podľa obmedzení potrebujú autá a pasažieri pri vstupe do mesta jednorazové preukazy vydané ruským veliteľom v mestách Manhuš alebo Vynohradné ležiace neďaleko Mariupoľa, povedal Andriuščenko. Preukazy na opustenie mesta je potrebné získať od separatistického ministerstva vnútra Doneckej ľudovej republiky podporovanej Ruskom. Na priepustku sa podľa Andriuščenka čaká niekoľko týždňov.

Andriuščenko povedal, že Rusi deportovali z Mariupoľa takmer 50-tisíc ľudí a ukrajinské úrady sa snažia zistiť, kam ich poslali. „Dúfame, že sa nám podarí dostať aspoň časť našich ľudí späť na Ukrajinu alebo do slobodných krajín,“ povedal Andriuščenko.


Popri humanitárnej katastrofe, ktorú v juhoukrajinskom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora spôsobili ruskí okupanti a kolaboranti, je mesto na pokraji prepuknutia nebezpečných infekčných chorôb. Na Telegrame to uviedol starosta Vadym Bojčenko. „Kanalizácia nefunguje. V celom meste sa chaoticky konajú hromadné pohreby. Počas letných dažďov sa všetky tieto toxíny dostanú do riek, mora a prameňov, odkiaľ ľudia získavajú vodu,“ povedal. Podľa Bojčenka preto mesto potrebuje „udržateľné zelené koridory na evakuáciu obyvateľov“. „Spolu s medzinárodnými partnermi musíme urobiť všetko pre záchranu ľudí,“ povedal Bojčenko.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie