• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Na svet sa valí pandémia obezity. Predpovede odborníkov sú hrozivé

Na svet sa valí pandémia obezity. Predpovede odborníkov sú hrozivé

Zjednodušene povedané, ak bude viac ľudí jesť viac mäsa, bude menej potravín z rastlinnej výroby pre iných. Budeme tiež potrebovať viac pôdy na výrobu jedla, čo môže viesť k odlesňovaniu.

Do roku 2050 budú na svete viac ako štyri miliardy ľudí zápasiť s nadváhou. Z toho 1,5 miliardy bude obéznych. Tvrdia to odborníci z nemeckého Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung (PIK).

V novej štúdii takisto uviedli, že 500 miliónov ľudí bude mať podváhu a žiť na pokraji hladomoru. Výskumníci varovali, že ak budú pretrvávať súčasné stravovacie návyky v rôznych častiach sveta, už aj tak veľké medzery vo výžive budú narastať.

Stravovanie a rast populácie

S cieľom predpovedať, ako bude vyzerať zmena vo výžive z celosvetového pohľadu v nadchádzajúcich dekádach, sa prvá štúdia svojho druhu zamerala na trendy v stravovaní, náraste populácie a produkcii a plytvaní potravinami.


Od roku 1965 sa globálna spotreba orientuje na vysoko spracované potraviny, potraviny s vysokým obsahom bielkovín, sladké výrobky a sacharidy. Veľká časť populácie takisto začala vynechávať v jedálničku zeleninu či zdravé škroby.


Tento posun znamená viac prázdnych kalórií a diét s vysokým obsahom tukov, ktoré sa odzrkadlia na hmotnosti, no pre telo nie sú prospešné.

Lacnejšie, no nezdravšie

Vďaka inováciám v potravinárskom priemysle sa veľa potravín vyrába. Tieto metódy sú lacnejšie, rýchlejšie a odolnejšie voči prírodným podmienkam a rozmarom počasia.

Sú spoľahlivejšie, no horšie pre zdravie človeka. Dôsledkom je, že do roku 2010 malo 29 percent globálnej populácie nadváhu, z toho deväť percent trpelo obezitou. A situácia sa zhoršuje.

Do roku 2050 bude obéznych takmer 16 percent populácie

Napríklad v USA bolo medzi rokmi 2009 a 2010 obéznych 35,7 percenta obyvateľov. V období 2017 až 2018 to bolo už 42,4 percenta. Vyplýva to z dát Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).


Vo Veľkej Británii je obéznych 28 percent ľudí, pričom tieto hodnoty sa stále zvyšujú.


Podľa analýzy PIK bude do roku 2050 obéznych takmer 16 percent svetovej populácie a 45 percent bude mať nadváhu.

S tým je spojený aj nárast chronických ochorení, ako napríklad srdcových chorôb či cukrovky.


Nadváhu mnohí odborníci považujú za jednej z najrizikovejších faktorov, pre ktorý sa môže u pacientov vyvinúť vážna forma COVID-19, ktorá sa môže skončiť smrťou.

Nedostatok prostriedkov na zabezpečenie potravín

V správe tiež odborníci uvádzajú, že dopyt po potravinách vzrastie o 50 percent. Dopyt po mlieku a mäsa sa zdvojnásobí.


Bohatšie krajiny odčerpávajú zdroje z tých chudobnejších, kde bude narastať počet ľudí nedostatočne zásobovaných potravinami a dokonca budú trpieť hladom.


Vedúci štúdie Benjamin Bodirsky vysvetlil, že potravín je na svete dostatok, no problém je v tom, že najchudobnejší ľudia nemajú prostriedky na ich zakúpenie. „V bohatých krajinách zas ľudia nepociťujú ekonomický a environmentálny dopad z plytvania jedlom,“ dodal.

Dopad na životné prostredie

Do roku 2050 sa bude naďalej zvyšovať aj plytvanie jedlom. Tieto trendy budú viesť k zrýchleniu globálneho otepľovania a zvyšovaniu nedostatku jedla.


Podľa Bodirskeho sa dopad poľnohospodárskeho systému na životné prostredie vymkne spod kontroly. „Či už sa to týka skleníkových plynov, znečistenia dusíkom či odlesňovania– posúvame limity našej planéty a prekračujeme ich,“ vyjadril sa Bodirsky.

Rastlinná a živočíšna výroba

Spolu so svojím tímom navrhol, že by ľudia mali využívať na produkciu nezdravých potravín stále tie isté miesta a zdroje, čo by znamenalo zlepšenie zdravia a šetrenie planéty od nebezpečných emisií a odlesňovania, ktoré sú zárukou poškodenia súčasnej produkcie jedla.

Spoluautor štúdie Alexander Popp vysvetlil, že ak využijeme rovnakú pôdu, môžeme zabezpečiť viac potravín z rastlinnej výroby ako zo živočíšnej.


„Zjednodušene povedané, ak bude viac ľudí jesť viac mäsa, bude menej potravín z rastlinnej výroby pre iných. Budeme tiež potrebovať viac pôdy na výrobu jedla, čo môže viesť k odlesňovaniu. Emisie skleníkových plynov stúpajú v dôsledku väčšieho chovu zvierat,“ uzavrel.


Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie