• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Na stretnutí podnikateľov a SvF TUKE boli predstavené nové technológie v stavebníctve

Na stretnutí podnikateľov a SvF TUKE boli predstavené nové technológie v stavebníctve

Zamestnanci fakulty tiež predstavili vývoj softvérovej aplikácie DETAILER, ktorá podporuje navrhovanie inteligentných konštrukčných prvkov budov

Dňa 18.1.2023 sa na pôde Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach stretli v rámci rokovania členov Priemyselnej rady SvF TUKE, aj členovia Prezídia Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ďalej len ZSPS), ktorí zároveň mali na fakulte aj svoje výjazdové rokovanie Prezídia ZSPS.

Stavebnú fakultu TUKE, ktorá má svoje zastúpenie vo viacerých odborných komisiách zväzu zastupoval dekan fakulty prof. Ing. Peter Mésároš, PhD., ktorý je ako jediný zástupca vzdelávacej inštitúcie členom Prezídia ZSPS.

Výmena vzájomných skúseností posúva nielen stavebný sektor

Spolupráca medzi vzdelávacími inštitúciami a podnikateľmi v stavebníctve prináša množstvo nových skúseností a pohľadov zo strany zástupcov firiem na vzdelávanie, z ktorých je možné posúvať študentov fakulty na vyššiu úroveň a orientovať ich viac do praxe. Vzdelávacie inštitúcie na druhej strane potrebujú poznať stavebné trendy a problémy, s ktorými sa stavebný sektor stretáva. Diskutovanými témami boli napríklad veľký nárast cien stavebných materiálov, realizácia verejných obstarávaní, hľadanie a implementácia inovácií, digitalizácia stavebníctva, či adaptácia na zmenu klímy v sídelnom prostredí.

Prepojenie školstva s praxou

Odborníci z praxe a zamestnávatelia, ktorí sú členmi v týchto Priemyselných Radách, sú nápomocní pri kreovaní očakávaných výstupov vzdelávania s akcentom na rozvoj praktických profesijných zručností. Sú celkovo bližšie k študentom, poskytujú prax, motivujú študentov formou odborných pozvaných prednášok, spolupracujú pri záverečných prácach študentov, umožňujú exkurzie študentov priamo na staveniskách a vo firmách a prispievajú tak k výchove absolventov, ktorí sú úspešní a žiadaní na trhu práce.

Súčasťou stretnutia bolo aj predstavenie nových technológií

Členom Prezídia ZSPS a členom Priemyselnej rady SvF TUKE boli v novozriadenom Centre digitálnych a virtuálnych technológií podrobnejšie predstavené aktivity z oblastí zmiešanej reality, technológie HoloLens. Táto novinka ponúka vysoké prezentačné schopnosti pri realistickom zobrazení digitálnych modelov stavebných objektov a ich okolia a zároveň uľahčuje orientáciu v priestore stavby a objektívnejšie zobrazuje umiestnenie a polohu stavebných objektov a ich konštrukcií.


Zamestnanci fakulty tiež predstavili vývoj softvérovej aplikácie DETAILER, ktorá podporuje navrhovanie inteligentných konštrukčných prvkov budov, podporujúcich trvalo udržateľnú výstavbu. Týmto umožňuje modelovanie parametrov výstavby s ohľadom na preferencie investorov a kritériá udržateľnej výstavby a zároveň disponuje informáciami o konštrukčnom, technologickom, materiálovom riešení a informácie o časovom a nákladovom plánovaní počas životného cyklu.

Na fakulte prebieha aj vývoj webovej aplikácie CSETIR Web VR System, ktorá sa primárne zameriava na školenie pracovníkov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na staveniskách v prostredí webovej virtuálnej reality. Aplikácia je prístupná inštruktorom, ktorých úlohou je tvorba a správa školiacich kurzov a interaktívnych virtuálnych scenárov spolu s vykonávaním dohľadu na virtuálnych staveniskách v reálnom čase, alebo prostredníctvom video záznamu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie