• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Na strednej škole v Pribeníku vypestovali pomocou agrokruhov takmer sedem ton zeleniny

Na strednej škole v Pribeníku vypestovali pomocou agrokruhov takmer sedem ton zeleniny

V Pribeníku sa tešia z prvej úrody vypestovanej v systéme Agrokruh.

Na modelovej školskej farme na elokovanom pracovisku župnej Strednej odbornej školy agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku (okres Trebišov) vypestovali takmer sedem ton zeleniny. Tú vypestovali študenti za pomoci majstrov odbornej výchovy v systéme Agrokruh.

Na dvanástich kruhoch v tvare špirály, ktoré obrábali štyri otočné ramená na elektrický pohon, vypestovali koreňovú zeleninu, ale aj tekvice, paradajky či kukuricu.

Informovala o tom hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Úroda neostane bez úžitku

„Úroda v objeme takmer sedem ton zeleniny z modelovej farmy, ktorú zriadil Košický samosprávny kraj, neostane bez úžitku. Okrem toho, že budúci poľnohospodári si na poliach vyskúšali moderné a k prírode šetrné pestovanie, výsledok ich práce sa dostane na stôl ďalším stredoškolákom. V týchto dňoch bezodplatne distribuujeme vypestovanú zeleninu do jedální župnej Hotelovej akadémie v Košiciach a Gymnázia v Kráľovskom Chlmci. Dodávky zeleniny chceme postupne distribuovať do jedální ďalších škôl či zariadení sociálnych služieb,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Do konca septembra bude prebiehať zber zvyšnej úrody. Počas októbra a novembra budú navážať piesok a kompost na pôdu, aby sa v budúcej sezóne zlepšila jej úrodnosť.


Jednotlivé ramená systému Agrokruh sa nebudú demontovať, žiaci ich pred zimou izolujú tak, aby sa nepoškodili a mohli ich použiť v nasledujúcej sezóne. Komponenty budú uskladnené v priestoroch školského hospodárstva.

Zasadia semená v bio kvalite

Systém obrábania poľnohospodárskej pôdy s využitím agrokruhov môžeme na Slovensku vidieť na troch miestach, iba v Pribeníku ide o prvú oficiálnu verziu funkčného prototypu.

Na poliach modelovej farmy tento rok vysadili približne jedenásť druhov plodín, podľa riaditeľky SOŠ v Pribeníku Silvie Sakáčovej sa im najviac osvedčilo pestovanie zeleru, papriky, cibule, cukety, cvikly či fazule.


„Ako pri každom pilotnom projekte, aj pri tomto sme sa stretli s problémami, ktoré sme nevedeli ovplyvniť. Išlo hlavne o počasie a striedavé obdobia sucha a dažďa, ktoré niektoré druhy zeleniny znehodnotilo. Všetko ostatné sme riešili operatívne hlavne v spolupráci so Strednou priemyselnou školou strojníckou v Košiciach, ktorá vždy zabezpečila rýchly servis ramien agrokruhov. Poďakovanie patrí aj zamestnancom školy, ktorí sa o polia starali počas prázdnin. Verím, že nasledujúca sezóna bude ešte úrodnejšia,“ dodala Sakáčová.


Už budúci rok študenti zasadia semená v bio kvalite, aby zelenina vypestovaná na modelovej farme mohla získať označenie bio zelenina.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie