• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Na Štedrý deň potrebovali pomoc stovky ľudí, množstvo volaní na tiesňovú linku sa týkalo aj ochorenia COVID-19

Na Štedrý deň potrebovali pomoc stovky ľudí, množstvo volaní na tiesňovú linku sa týkalo aj ochorenia COVID-19

V porovnaní s minuloročným Štedrým dňom sa skladba volaní na tiesňovú linku 155 nezmenila.

Na Štedrý deň vyslali operátori tiesňovej linky 155 záchranárov k 1 485 ľuďom. Ako informuje hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, keď zasahovali u 1 649 pacientov, to predstavuje mierny pokles.

Najviac potrebovali pomoc ľudia v Košickom kraji (265), najmenej v Trnavskom kraji, v ktorom vyslali záchranárov na pomoc k 142 ľuďom.

Počet volaní na tiesňovú linku 155 bol omnoho vyšší, väčšinu vyriešili operátori telefonickou konzultáciou bez potreby vyslania posádky.

„V porovnaní s minuloročným Štedrým dňom sa skladba volaní na tiesňovú linku 155 nezmenila. Na prvom mieste v rebríčku najčastejších zdravotných ťažkostí bolo rovnako ako vlani sťažené dýchanie, nasleduje bolesť brucha a zhoršenie zdravotného stavu u pacientov s kardiovaskulárnym ochorením. V menšej miere sa vyskytli aj telefonáty od osamelo žijúcich seniorov a od pacientov s psychickými poruchami. Množstvo volaní sa týkalo ochorenia COVID-19,“ ozrejmila Krčová.

Operátori v ôsmich krajských operačných strediskách pomáhali volajúcim pri zhoršenom zdravotnom stave, riadili manažment prevozov pacientov do nemocníc, konzultovali pri menej závažnom priebehu ochorenia. Počet pacientov s koronavírusom, u ktorých si zdravotný stav vyžiadal zásah záchranárov v domácom prostredí, bol počas Štedrého dňa na čísle 169. Najviac takýchto pacientov bolo v Košickom kraji, konkrétne 31.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie