• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Na Slovensku využíva pevné palivo viac ako 20 percent bytov, v Bratislavskom kraji je zaujímavá jedna obec

Na Slovensku využíva pevné palivo viac ako 20 percent bytov, v Bratislavskom kraji je zaujímavá jedna obec

Za lídra v ekozodpovednosti možno považovať Trnavský kraj. S 27,5 percentami má v rámci celého Slovenska najvyšší podiel obnoviteľných zdrojov energie použitých na vykurovanie.

Pevné palivo využíva na Slovensku 21,3 percenta bytov. Plynom je vykurovaných 66 percent bytov a elektrinou takmer 4,5 percenta.

Slováci vykurujú svoje byty aj kvapalným palivom, a to na úrovni 0,16 percenta a solárnou energiou na úrovni 0,05 percenta.

Iné zdroje využíva 5,4 percenta bytov. Informovala o tom hovorkyňa Štatistického úradu SR pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder v tlačovej správe. Údaje vyplývajú zo zisťovaného ukazovateľa „Štruktúra bytov podľa zdroja energie využívaného na vykurovanie“.

Zaujímavosťou je obec Nový Svet

Najviac bytov vykurovaných pevným palivom je v Žilinskom kraji (43,4 percenta) a najmenej v Bratislavskom kraji (1,8 percenta). V rámci Bratislavského kraja je zaujímavou obec Nový Svet (okres Senec), kde žiadny byt nepoužíval na kúrenie plyn a väčšinou boli byty vykurované pevným palivom alebo elektrinou.

Za lídra v ekozodpovednosti možno považovať Trnavský kraj. S 27,5 percentami má v rámci celého Slovenska najvyšší podiel obnoviteľných zdrojov energie použitých na vykurovanie. Nitriansky kraj je druhý po Bratislavskom, kde sa na vykurovanie používa najmä plyn.


Ním je vykurovaných 78,8 percenta bytov. Okres Topoľčany využíva vo zvýšenej miere na vykurovanie obnoviteľné zdroje energie, a to v prípade 8 106 bytov. V meste Topoľčany bola viac ako polovica bytov vykurovaná takýmto spôsobom.

Košický kraj využíva ekologické zdroje

V Trenčianskom kraji je prevládajúcim zdrojom energie na vykurovanie plyn, a to na rovni 68,7 percenta. Obnoviteľné zdroje energie využíva v Novej Dubnici (okres Ilava) 1 626 bytov, v Novákoch (okres Prievidza) 612 bytov a Zemianskych Kostoľanoch (okres Prievidza) 138 bytov.

V Košickom kraji je plynom vykurovaných 171 560 (61,01 percenta). Kraj sa snaží aj o využívanie ekologických zdrojov, ktoré používa 18 057 bytov, čo predstavuje 6,4 percenta. Solárnu energiu využíva 131 bytov, teda 0,05 percenta.

Prešovský kraj iné zdroje veľmi nevyužíva

V Prešovskom kraji je plynom vykurovaných 183 538 bytov, čo predstavuje 68-percentný podiel. Druhým najčastejšie používaným zdrojom energie na vykurovanie je pevné palivo, ktoré používa 24,7 percenta bytov. Elektrinu využíva ako zdroj energie na vykurovanie v kraji 7 301 bytov, teda 2,7 percenta. Iné zdroje sa využívajú minimálne.


Takmer polovica (49,8 percenta) bytov v Banskobystrickom kraji využíva ako zdroj vykurovania plyn. Je to druhý najnižší podiel spomedzi krajov Slovenska. Značná časť bytov (35,4 percenta) využíva ako zdroj výroby tepla pevné palivo. Spomedzi krajov je to druhá najvyššia hodnota. V okresoch Detva, Krupina a Zvolen je pevné palivo dominantným zdrojom energie pre viac ako polovicu bytov.

Značné rozdiely na úrovni okresov

Najdominantnejším zdrojom energie používaným na vykurovanie v bytoch Žilinského kraja je pevné palivo (43, 4 percenta). Tento podiel je najvyšší v porovnaní so všetkými krajmi na Slovensku. Plyn využíva na vykurovanie 107 867 bytov (39,4 percenta). Tento podiel je v porovnaní s ostatnými krajmi naopak najnižší. Elektrinu využíva 20 272 bytov (7,5 percenta).


Na úrovni okresov sú pozorovateľné značné rozdiely v spôsobe využívanej energie na vykurovanie. Jediný okres, kde prevláda vykurovanie plynom, je okres Bytča (58,6 percent bytov). Kúrenie drevom je dominantné v bytoch okresu Námestovo (78,4 percenta) a Martin (61,5 percenta). Vysoký podiel energie na kúrenie v okresoch Kysucké Nové Mesto (32,3 percenta) a Ružomberok (24,8 percenta) sa získava aj z drevnej biomasy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie