• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Na Slovensku sa ešte nevyskytol prípad, kedy by bol zaočkovaný v priamom ohrození života

Na Slovensku sa ešte nevyskytol prípad, kedy by bol zaočkovaný v priamom ohrození života

Typickými vedľajšími účinkami po očkovaní sú bolesť a začervenanie v mieste vpichu, bolesť končatiny, únava, zvýšená teplota, bolesti hlavy, svalov, kĺbov a iné krátkodobé nezávažné reakcie.

Na Slovensku doteraz nezaznamenali prípad, kedy by očkovaný človek musel byť hospitalizovaný na ARE a v priamom ohrození života.

Ako na sociálnej sieti uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), každá vakcína môže mať vedľajšie účinky, ktoré sa však neobjavia u všetkých očkovaných.

Typické vedľajšie účinky po očkovaní

Typickými vedľajšími účinkami po očkovaní sú bolesť a začervenanie v mieste vpichu, bolesť končatiny, únava, zvýšená teplota, bolesti hlavy, svalov, kĺbov a iné krátkodobé nezávažné reakcie.

Takéto vedľajšie účinky sú prirodzenou reakciou imunitného systému na očkovanie a prevažná väčšina hlásení aj pri očkovaní proti COVID-19 sa týka práve takýchto krátkodobých nezávažných reakcií.

Zriedkavo sa vyskytnú i alergické reakcie

V zriedkavých prípadoch sa vyskytujú aj závažnejšie podozrenia na nežiaduce účinky, ktoré boli nahlásené aj na Slovensku. Ide napríklad o alergické reakcie alebo prekolapsový stav. V takýchto prípadoch si stav pacienta môže vyžadovať aj podanie korekčnej liečby a lekársky dohľad.

„Ani tieto nežiaduce reakcie však nepredstavujú priame ohrozenie života očkovaného človeka a po podaní liečby dochádza zvyčajne k rýchlemu zotaveniu,“ doplnil ŠÚKL.

Je nádejou pri liečbe Covidu 19 liek Ivermektin ?

Inštitút ľudských práv považuje sankcie za neúčasť na celoplošnom testovaní za porušenie ľudských práv

Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Konečne vieme, ako dlho bude účinkovať vakcína proti COVID-19. Aspoň tá od Moderny

Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie