• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Na Slovensku opäť otvoria viac obchodov, terasy reštaurácií aj kaderníctva. Uvoľňovanie ekonomiky sa zrýchlilo

Na Slovensku opäť otvoria viac obchodov, terasy reštaurácií aj kaderníctva. Uvoľňovanie ekonomiky sa zrýchlilo

Už tento týždeň tak budú môcť svoje prevádzky za prísnych hygienických opatrení otvoriť napríklad kaderníctva, ubytovacie zariadenia, či terasy reštaurácií a obchody bez obmedzenia rozlohy.

4.5.2020 (Webnoviny.sk) - Slovensko urýchli otváranie prevádzok obchodu a služieb, ktoré boli obmedzené vplyvom opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu.

Od stredy tak podľa premiéra Igora Matoviča preskočí rovno na tretiu fázu pôvodného plánu otvárania ekonomiky.

Už tento týždeň tak budú môcť svoje prevádzky otvoriť za prísnych hygienických opatrení napríklad kaderníctva, ubytovacie zariadenia, či terasy reštaurácií a obchody bez obmedzenia rozlohy.

Predseda vlády tvrdí, že je to dôsledok výrazného zlepšenia epidemiologickej situácie, vyzýva však na pokračovanie dodržiavania opatrení, aby sa rast infikovaných novým koronavírusom opäť nezačal zvyšovať.


"Vzhľadom na mimoriadnu zodpovednosť ľudí a rešpekt voči pravidlám, sme dokázali výskyt vírusu znížiť na absolútne minimum. Dokázali sme byť úspešní nad očakávania," vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii.


Premiér Matovič vystríha, že druhú vlnu epidémie si nemôžeme dovoliť, lebo by mohla napáchať ešte väčšie škody, aj ekonomické. Ale keďže máme dobré výsledky, konzílium sa rozhodlo spojiť druhú a tretiu fázu uvoľňovania opatrení.




Spolu s otvorením ďalších prevádzok a obchodov sa podľa premiéra Matoviča výrazne posilnia kontroly na dodržiavanie pravidiel. Matovič varuje, že v prípade ak kĺzavý medián, ktorý je za predchádzajúce dni na čísle do 10, zvýši na 50, zaradíme spiatočku.



Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa ideme do zvýšeného rizika toho, že sa stretne nakazený s nenakazeným, Preto upozornil ľudí, aby dodržiavali prijaté opatrenia (rúška, rozostupy, dezinfekcia), aby sa nestalo to, že sa počty nakazených zvýšia a bude sa musieť pristúpiť k opätovnému zatváraniu obchodov a prevádzok.


Posledná štvrtá fáza sa môže podľa Matoviča rozdeliť aj na fázu päť, šesť alebo sedem. Všetko bude záležať na počtoch nových prípadov ochorenia Covid-19 na Slovensku a podľa hodnotu kĺzavého mediánu. Ďalšie otváranie obchodov či prevádzok zo štvrtej fázy sa však nezačne skôr ako o dva týždne, teda od 20. mája.


Znížili počet lôžok pre pacientov s Covid-19

Požiadal lekárov, ambulancie aj ústavné zariadenia, aby maximálnym spôsobom poskytovali zdravotnú starostlivosť pacientom, ktorí ju nevyhnutne potrebujú.


Krajčí tiež informoval, že vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu rezort znížil počet lôžok rezervovaných pre pacientov s ochorením Covid-19.


„V troch vlnách reprofilizácie počítame v dvanástich kľúčových koncových nemocniciach s 12 500 lôžkami, ktoré budú neustále pripravené pre pacientov pozitívnych na Covid-19,“ uviedol. Zvyšok kapacít sa má podľa neho efektívne využívať na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie