• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Na Slovensku chýba približne 16-tisíc zdravotných sestier, na zlý systém dlhodobo doplácajú pacienti

Na Slovensku chýba približne 16-tisíc zdravotných sestier, na zlý systém dlhodobo doplácajú pacienti

Treba vsak zdôrazniť, že prezentované údaje nereflektujú pandemické roky, kedy z nášho systému odišlo ďalších 1 876 sestier.

Slovensko je jedinou z krajín OECD s neustálym a najvýraznejším úbytkom sestier v systéme zdravotnej starostlivosti. V tlačovej správe o tom informoval riaditeľ Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Lukáš Kober.

Sme dlhodobo pod kritickou hranicou

Priemerný počet sestier v krajinách OECD vychádza na 8,8, pričom na Slovensku je to 5,8 na tisíc obyvateľov. „Dávno sme sa dostali pod kritickú hranicu udržateľnosti bezpečnej a kvalitnej ošetrovateľskej starostlivosti,“ konštatuje sa v tlačovej správe.

Prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová upozorňuje, že Slovensku chýba alarmujúcich viac ako 16-tisíc sestier. Na aktuálny počet obyvateľov by Slovensko malo mať v systéme zdravotnej starostlivosti 47,7 tisíca sestier.

„Treba vsak zdôrazniť, že prezentované údaje nereflektujú pandemické roky, kedy z nášho systému odišlo ďalších 1 876 sestier,“ upresňuje Lazorová.

Pacientom sa nedostáva náležitá starostlivosť

Doplnila, že normy určujúce počet sestier na nemocničné lôžko sa porušujú, nemáme dostatok sestier v ambulanciách, zariadeniach sociálnych služieb ani v komunitnej starostlivosti, nemáme ani školské sestry.


„Je logické, že sa následne porušuje aj Zákonník práce a sestry sú nútené realizovať iba zlomok z toho, čo by mali robiť, pretože im na to nestačia sily a ani čas,“ upozorňuje prezidentka SK SaPA.

Sme jedinou krajinou z OECD, ktorá zaznamenáva kontinuálny pokles počtu ošetrovateľského personálu. Pre porovnanie, počtom obyvateľstva rovnaké krajiny ako Nórsko, Dánsko či Fínsko poskytujú svojim pacientom dvakrát až trikrát viac sestier ako Slovensko.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie